Комеморација генералу Миловановићу: Његова једина партија била РС

Срна
Комеморација генералу Миловановићу: Његова једина партија била РС

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на комеморацији у Бањалуци поводом смрти генерал-пуковника Војске Републике Српске /ВРС/ Манојла Миловановића да је генерал Миловановић био најважнији министар у Влади Републике Српске 1998. године, али и да је цијели живот остао активан у борби за Републику Српску.

"За генерала Миловановића било је довољно да кажете генерал, то је оно што је обиљежило његов статус. Он се никада није декларисао у некаквом политичком смислу, његова једина партија је била Република Српска", рекао је Додик у обраћању на комеморативном скупу.

Он је подсјетио да је са генералом Миловановићем проводио једно интензивно и тешко вријеме далеке 1998. године када је Република Српска била у потпуној конфузији, распарчана и подијељена на тромеђи између Дервенте и Прњавора и када је пријетила опасност да Српска нестане, а не да опстане.

"Тада сам добио мандат да саставим Владу Републике Српске и предложио сам генерала Миловановића за министра одбране Републике Српске. Он је пристао да буде министар јер смо у том кључном тренутку требали да објединимо Републику Српску", истакао је Додик.

Он је рекао да је тежак тренутак за Републику Српску било НАТО бомбардовање СР Југославије.

"Радили смо оно што смо могли. Генерал Миловановић био је тада спреман да жртвује свој статус да помогне Србији, али то није значило да је то требало да се деси. Требало је да помогнемо Србији, а да опстанемо", напоменуо је Додик.

Он је додао да му је генерал Миловановић говорио да му је остало жао што војнички није ријешио Бихаћ, али да је као генерал морао да поштује политичке одлуке.

Додик је нагласио да је генерал Миловановић као члан Сената Републике Српске дао велики допринос разматрању најтежих питања која су константно на дневном реду онога што јесте и што треба да буде Република Српска.

Пензионисани генерал ВРС Милан Торбица рекао је да је генерал Миловановић великан српског народа и војсковођа који се може упоредити са великим српским војсковођама и војводама из Првог свјетског рата.

"Генерал Миловановић је најдиректније учествовао у стварању, одбрани и чувању Републике Српске, те у њеној послијератној изградњи", истакао је Торбица на комеморативном скупу.

Он је нагласио да генерал Миловановић ништа није препуштао случају, те да је био упоран, детаљан и темељан у свом послу и на сваком задатку.

Комеморацији су, осим породице генерала Миловановића, присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, директор Републичког секретаријата за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Комеморативном скупу присуствовали су и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, команда Трећег пјешадијског Република Српска пука, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, генерали, официри, ратни саборци генерфала Миловановића, те градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Генерал Миловановић биће сахрањен данас у 13.00 часова на бањалучком гробљу Ребровац.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је у сриједу, 9. октобра, у Бањалуци у 76. години, а бројни званичници Републике Српске оцијенили су да је отишао човјек који је дао велики допринос у најтежим тренуцима одбране Српске.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана