Кнежевo: Краљ опозива трећи пут на провјери

Ведрана Кулага
Кнежевo: Краљ опозива трећи пут на провјери

Кнежево - Мандат начелника Кнежева Боре Шкељића из НДП-а у недјељу ће по трећи пут бити стављен на располагање грађанима, који ће на референдуму одлучити да ли ће наставити да обавља ту функцију.

Шкељић, који је стекао круну краља опозива, преживио је претходна два референдума. На посљедњем из октобра прошле године у фотељи га је задржало тек нешто мање од 200 гласова разлике, а кључну предност Шкељић је стекао у родном селу Имљани.

Према изводу из централног бирачког списка, право гласа на референдуму има 9.589 становника. Предсједник Комисије за спровођење референдума Будимир Дукић казао је да је све спремно за одржавање референдума и да ће бити отворена 22 гласачка мјеста на подручју општине.

Одлука о опозиву начелника усвојена је крајем октобра, а донијела ју је већина у Скупштини општине коју чини блок странака које су у јуну 2013. године преузеле премоћ у одборничким клупама. Промјеном односа снага у парламенту дошло је до дуге и дубоке политичке кризе, а због Шкељићевог игнорисања скупштинских одлука и одбијања сарадње скупштинска већина је у посљедњих годину донијела другу одлуку о опозиву начелника.

- У Кнежеву већ двије и по године влада хаос. Начелник 11 одборника, који су дио скупштинске већине, не дозвољава улазак у Скупштину, буџет није усвојен, нико није поднио ни извјештаје за потрошених 11 милиона марака из буџета, ревизорски извјештај је катастрофалан, не измирују се обавезе на основу кредита, а ни према добављачима. Све су то разлози због којих сматрамо да је дошло вријеме да Шкељић коначно напусти позицију начелника - казао је предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић из СНСД-а.

Додао је да траже да начелник уважава Скупштину, без обзира на то ко чини већину.

- Умјесто тога, влада безакоње. Уочи референдума људе купују. Глас се плаћа 100 марака, а од старих и сиротиње узимају личне карте. Надам се да ће и поред тога наша омладина отворити очи и видјети да овим путем Кнежево више не може даље - рекао је Марић и додао да ће Скупштина прихватити одлуку бирача каква год била.

За спровођење референдума лани је утрошено око 15.000 КМ, а сличан цех стићи ће и за недјељно изјашњавање грађана.

- Прошли пут комисији није плаћен рад, материјал узимамо на вересију, али смо искористили законско право да покренемо процедуру за опозив. Остало је на народу - казао је Марић.

Шкељић није хтио да коментарише предстојећи референдум.

Становници Кнежева су се изјашњавали на референдуму о његовом опозиву и у фебруару 2008. године, када је такође добио повјерење и остао начелник.

Избори

У случају да Боре Шкељић буде опозван, у Кнежеву ће бити расписани пријевремени избори за начелника општине. Имајући у виду законске рокове, Кнежево би тек почетком идуће године добило новог начелника.

Покушаји опозива

17. фебруар 2008. године

4.679 бирача гласало

55,46% против опозива

44,54 %о за опозив

26. октобар 2014. године

5.368 бирача гласало

51,3% против опозива

47,7% за опозив

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана