Извјештај РИК-а нетачан

Агенције
Извјештај РИК-а нетачан

Бањалука - ПДП и СДС изразили су јуче очекивање да ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одбацити извјештај Републичке изборне комисије (РИК) о референдуму о опозиву начелника Котор Варош Далибора Вучановића устврдивши да су у њему изнесене нетачне тврдње.

- Оцјена РИК-а да поступак опозива није у потпуности спроведен у складу са законом и да су уочени бројни пропусти је скандалозна и незаконита, базирана је на невјеродостојним документима и њом се жели оспорити воља грађана Котор Вароша - изјавио је потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић устврдивши да је цијели процес опозива обављен у складу за законом.

Коментаришући извјештај РИК-а у којем је наведено да гласачки материјал за бираче у иностранству није послат на вријеме, а да је чак 925 од 1.070 пошиљки отпремљено дан након одржаног референдума, Бореновић је истакао да су Вучановић и РИК одуговлачили са плаћањем поштарине. Иако је Вучановић опозван са 491 гласом разлике, а у иностранству није гласало 1.070 бирача, Бореновић је устврдио да листићи из иностранства нису могли утицати на резултат референдума.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Котор Варош Недељко Гламочак је оцијенио да је очито да је предсједник РИК-а сачинио извјештај по директивама из партијске централе.

Референдум за опозив Вучановића, који је одржан 30. новембра прошле године, покренули су представници нове скупштинске већине коју чине СДС, ПДП и СДА. За опозив начелника гласало је 3.286, а против 2.795 бирача.

У РИК-у су оцијенили да су утврђене неправилности могле да утичу на коначну оцјену. ЦИК би извјештај РИК-а требало да разматра идуће седмице. Вучановић је изјавио да је тај извјештај потврдио да је био у праву када је и прије и послије референдума упозоравао на неправилности.

Зорица Микић

Иако прича о референдуму у Котор Варошу још није добила епилог занимљиво је да ће предсједник Комисије за спровођење поступка опозива начелника Зорица Микић по свему судећи сјести у фотељу предсједника Општинске изборне комисије. Њу је на ту позицију предложила скупштинска већина, која је покренула поступак опозива начелника, а њено именовање требало би да се нађе на дневном реду данашње сједнице которварошког парламента.

 

В. К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана