Италијани желе херцеговачке делиције

Анита Јанковић Речевић
Италијани желе херцеговачке делиције

ТРЕБИЊЕ - Дио асортимана “Херцеговачке куће” међу којима су аутохтони сир шкрипавац, пршут, вино, мед, домаћи сокови и мелеми, могао би доспјети на трпезе Италијана, који имају изразито високе критеријуме када је у питању квалитет хране.

О могућности извоза на захтјевно италијанско тржиште јуче су разговарали први човјек Требиња Мирко Ћурић и делегација из Ломбардије, а на састанку је договорено да ће требињски пољопривредници имати могућност да њихови производи, уколико испуне услове, доспију на рафе маркета у овој земљи ЕУ. 

Градоначелник Требиња казао је да ће италијанским винаријама бити омогућено да учествују на фестивалу вина у Требињу 25. маја, што ће отворити могућност сарадње винара из Херцеговине и Ломбардије.

- Разговарали смо о примјерима и искуствима брендирања и сложили се да би брендирање производа као што су вино и храна требало конкретизовати у будућности, што је већ учињено у Италији на државном и локалном нивоу - казао је Ћурић.

Предсједник Удружења за Савјет градова и регија Италије Милена Бертани истакла је да је значајна валоризација аутентичних производа важних за одређено мјесто, те да Требиње обилује богатством тих могућности.

- Циљ је останак младих на овим просторима - рекла је Бертанијева.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина подсјетио је за “Глас” да је делегација Требиња боравила у Милану прије неколико мјесеци када су отворене теме о пројектима који могу убрзати развој пољопривреде.

- Уколико се отвори могућност сарадње са регијом Ломбардија, прво ћемо испитати тржиште, односно направити детаљан елаборат о исплативости и трошковима. Ако се коцкице сложе, отворићемо “Херцеговачку кућу” у Ломбардији, као и италијанску кућу код нас. Уколико дође до извоза, будући да је ријеч о великом и захтјевном тржишту за које је неопходно испунити одређене анализе, јер је у питању ЕУ, планирамо пласирати све оно што Херцеговина нуди и што се производи на нашој регији - рекао је Дутина наводећи да ће акценат бити на производима који су дио асортимана “Херцеговачке куће”.

Истиче да би успостављање сарадње могло имати велики значај за домаће пољопривреднике, јер ново тржиште отвара могућност за додатну зараду и повећање обима производње.

- Капацитети за повећање обима производње постоје поготово јер смо базирани на мале произвођаче који нису могли самостално иступити на тржиште - додао је Дутина.

Славица Ковач, која има око 30 говеда, на свом газдинству производи пуномасни крављи сир, такозвани шкрипавац који пласира кроз продајне објекте “Херцеговачке куће”.

- И те како би значило да наш сир доспије на италијанско тржиште, али тренутно немам довољне количине ни за домаће потребе. Врло сам задовољна сарадњом са “Херцеговачком кућом” - рекла је Ковачева која килограм шкрипавца продаје за 15 КМ.

Медитеран

Мирко Ћурић је истакао да је договорено да студенти из Требиња одлазе у Италију и да италијански студенти дођу у Требиње, а град је добио и понуду за партнерство у пројектима на подручју Медитерана.

- То су вишемилионски пројекти које су они реализовали у претходном периоду, а исто тако имају добра рјешења за останак омладине и жена у руралном подручју. Спремни смо да то примијенимо овдје - навео је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана