Исламска заједница у Добоју није дозволила посљедњем партизану да оде у миру

nezavisne.com
Исламска заједница у Добоју није дозволила посљедњем партизану да оде у миру

Добој - Добојлија Дедо Трампић, посљедњи носилац партизанске споменице с овог подручја, сахрањен је јучер на Градском гробљу "Шушњари" након што му Исламска заједница (ИЗ) БиХ није дозволила атеистички обред на мезарју "Хумка" којим газдује и гдје је Трампић годинама уназад резервирао гробно мјесто.

Према свједочењу чланова његове породице, Дедо Трампић, који је преминуо прошли четвртак, је давно купио гробно мјесто, направио споменик, са једином жељом да га укопају поред његове жене и чланова његове породице.

Но, ИЗ БиХ је захтијевала вјерски обред, на шта породица није пристала.

"Његова жеља је била да га сахране крај његове жене, у миру, без икаквих обреда и буке. Прије пуних 18 година он је купио своје гробно мјесто, направио споменик и уплатио много година унапријед. Међутим, Исламска заједница је инсистирала на вјерском обреду. На крају је сахрањен на атеистичком градском гробљу, а породица ће путем адвоката тужити Исламску заједницу", каже за "Независне" Трампићева унука Вања Кеменц, која живи у Лондону.

С друге стране, Бајро еф. Џанић, главни имам Меџлиса ИЗ Добој, каже да су они искључиво радили у складу са законом.

"Влада РС је донијела Закон о погребној дјелатности, који прописује да вјерске заједнице имају право да управљају својим гробљима. Отиђите у било коју другу конфесију и питајте, свугдје је исто. Ми смо учинили све с наше стране, апсолутно смо спустили критерије на најмању могућу мјеру, али породица није жељела вјерски обред", каже ефендија Џанић.

На питање шта је с људском страном и Трампићевом жељом да буде сахрањен у миру, поред његове жене, на гробном мјесту које је купио прије готово двије деценије, еф. Џанић одговара да је он био упознат са прописима ИЗ БиХ.

"Шта мислите да смо ми допустили такав обред и да ме неко пријавио ИЗ? Ја бих остао без посла. Видите, покојник, или рахметлија, гробно мјесто није купио од нас. То гробље је нама узурпирано у рату, то је наша имовина, а ми смо га касније купили од Комуналног предузећа 'Прогрес'", каже еф. Џанић.

Он додаје да је у међувремену био све договорио "како и шта" са зетом породице, али да на крају ништа од тога није било, "јер то није испоштовано".

Дедо Трампић био је носилац партизанске споменице из 1941. и до тренутка смрти вјероватно један од посљедњих партизана који су преживјели до данас. Умро је у Добоју 2. новембра, у 95. години.

Раније је у Центру за културу у Добоју одржана и комеморација којој су, између осталих, присуствовали и изасланици Градске управе Добој.

"Његовим одласком затвара се једна страница историје нашег града, коју је карактерисао искрен идеализам, вјера у једнакост људи и поштовање према човјеку. Дедо Трампић је имао буран и остварен живот, обиљежен борбом за увјерења и универзално добро човјечанство, а на нама је да наслиједимо и слиједимо оно што је вријеме показало као исправно", рекао је о Трампићу Енес Суљкановић, који се на комеморацији обратио у име градоначелника Добоја Обрена Петровића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана