Хуманост води сиромашне ђаке из Српца на матурску екскурзију

Дејан Јовичић
Хуманост води сиромашне ђаке из Српца на матурску екскурзију

Србац - Средњошколцима слабијег имовног стања из Српца придаје се пажња локалне управе и школе који им помажу у субвенционисању ђачког превоза и прикупљањем донација, а један број ђака ће, захваљујући хуманости вршњака, идуће године бесплатно путовати на матурску екскурзију.

Директор Центра средњих школа "Петар Кочић" Миленко Живанић каже да је уз помоћ општинске управе обезбијеђен бесплатан превоз за 15 ђака који се налазе у стању социјалних потреба.

- Увијек се трудимо да поведемо рачуна о овим ђацима, па заједно са другим ученицима и наставним особљем помажемо у набавци одјеће, рачунарске опреме или на друге начине - рекао је Живанић.

Дугогодишња традиција у овој школи је организовање хуманитарних акција којима се прикупља новац за одлазак сиромашних ученика на матурску екскурзију.

Живанић каже да акцију организују ђаци који ће идуће године бити матуранти, а који на овај начин помажу својим вршњацима, па се тако сваке године прикупе значајна средства.

Према његовим ријечима, свака генерација је посебна, али ова одскаче по својој хуманости и креативности.

- У холу школе у новембру организују пет филмских пројекција уз симболичну цијену улазнице која иде у њихов хуманитарни фонд. Наредних мјесеци организоваће Малу олимпијаду и хуманитарно вече у Дому културе са истим циљем. Они не помажу само својим друговима, већ су организовали хуманитарне акције за обољелу дјецу и из других општина - рекао је Живанић.

Помоћ у прикупљању новца добијају и од локалне власти, па су се тако одборници и општински функционери прије неколико мјесеци одрекли једног дијела накнаде како би два матуранта из Бајинаца могла отпутовати на екскурзију.

Живанић је похвалио и друге србачке средњошколце који четири пута годишње учествују у акцијама добровољног давања крви, а редовно се одазивају и на годишњу акцију чишћења и уређења ужег градског језгра.

- Недавно смо увели праксу која се показала као веома успјешна, а ријеч је о награђивању најбољег одјељења и разредног старјешине на крају полугодишта и школске године. Награда је одлазак у Бањалуку, посјета Музеју РС и бесплатне улазнице за позоришне и биоскопске представе. На овај начин развија се такмичарски дух међу ђацима - нагласио је Живанић.

Идемо на Марс

Миленко Живанић је похвалио и акцију Савјета ученика под називом "Идемо на Марс" у склопу које представници Савјета на један дан замјењују школске клупе са радницима школе. На овај начин директор, чланови управе и наставно особље, стичу увид у то како ученици доживљавају наставни процес, док се с друге стране ђаци упознају са свим изазовима у раду и руковођењу ове школске установе.

Неизвјесна екскурзија у Барселону

Живанић истиче да још није познато гдје ће србачки матуранти путовати на матурску екскурзију идуће године, јер се претходних година путовало у Барселону гдје је тренутно напета политичка ситуација.

- Та дестинација још је неизвјесна. О томе ће одлучити родитељи и разредне старјешине - истакао је Живанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана