Хан Пијесак: Нема новца ни за најугроженије

Бранка Митровић
Хан Пијесак: Нема новца ни за најугроженије

Хан Пијесак - Општина Хан Пијесак ушла је у 2014. без усвојеног буџета због чега становници ове локалне заједнице очекују тешку годину.

Ништа више нису оптимистични ни представници локалне власти који истичу да ће поред социјално угрожених, посљедице неусвајања буџета за 2014. годину највише осјетити радници Територијалне ватрогасне јединице и Центар за омладину и спорт "Поглед".

- Ватрогасци су прошле године примали плату умањену за 30 одсто, па ће се тај континуитет наставити и у овој години без обзира на то што су од 3. децембра 2013. године у саставу Административне службе. Усклађивање личних доходака запослених у ватрогасној јединици са административном службом неће бити могуће док не буде усвојен буџет, а запослени у Центру за омладину и спорт на свој топли оброк мораће још чекати - истакли су у општини.

Нагласили су да социјална давања неће бити повећавана иако постоји за то потреба.

- Све више је социјално угрожених, али издвајања за њих морају остати на нивоу прошле године све до усвајања буџета - каже шеф рачуноводства општине Хан Пијесак Наташа Гавриловић.

Она објашњава да ће до усвајања буџета за 2014. годину општина функционисати на основу одлуке о привременом финансирању, а то значи да ће структура расхода бити као у првом кварталу 2013. године.

У општини објашњавају да би одлука Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС о намјенском утрошку средстава од накнаде од продаје дрвних шумских сортимената могла додатно компликовати ионако тешку финансијску ситуацију у Хан Пијеску.

На посљедњој сједници Скупштине општине Хан Пијесак у 2013. години скинут је са дневног реда приједлог закључка о условном усвајању нацрта буџета за 2014. годину.

- Скупштинска већина коју чине одборници СНСД-а, ДНС-а и СП-а затражила је да ова тачка дневног реда буде повучена, те да буде разматрана након добијене сагласности ресорног министарства - каже предсједник Скупштине општине Хан Пијесак Драган Лапчевић.

Сагласност још није стигла, па се не зна када ће бити заказана нова сједница на којој би био разматран нацрт буџета за 2014. годину.

Буџет у Хан Пијеску прошле године је усвојен тек 14. јуна.

Предузеће "Јавор"

У комуналном предузећу "Јавор" Хан Пијесак у петак је покренут стечајни поступак. Стечај су покренули запослени радници и директор предузећа Чедо Голијан. Општина Хан Пијесак уплатила је 5.000 марака као предујам за покретање стечајног поступка код Окружног привредног суда Источно Сарајево. Прва расправа о отварању стечајног поступка заказана је за 13. фебруар 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана