Хале породице Маслић у Шамцу постале топле учионице

Анита Јанковић
Хале породице Маслић у Шамцу постале топле учионице

Шамац - Док чекају нову школу ђаци шамачке Основне школе "Црквина", која је потпуно уништена у лањским поплавама, не губе вријеме и наставу похађају у импровизованим учионицама смјештеним у халама приватног предузећа.

Захваљујући пројекту влада РС и Србије почела је изградња нове школе која би требало да буде завршена до почетка наредне школске године. До тада 230 ђака знање беру у импровизованим учионицама смјештеним у објектима шамачке породице Маслић, која је у тешком времену показала доброту.

Директор школе Мара Ђокић са тугом се присјећа катастрофе која их је задесила 16. маја прошле године.

- Тога дана у 5.30 часова смо спасавали документацију, архиву, матичне књиге и немоћно у очају гледали како бујица потапа стару монтажну школу саграђену 1967. године. Знали смо да је не можемо сачувати. Цијели систем се урушио између два накривљена зида - прича Ђокићева и додаје да је нада заискрила 19. јула прошле године, када их је посјетила делегација Владе Србије и обећала да ће помоћи у изградњи нове школе.

Док нова школа поприма будући изглед, ђаци знање стичу у импровизованим учионицама.

- Договорио сам се са породицом да наше хале уступимо ђацима. Имамо нове просторије, тек саграђене, спремне за машине, али могу се опремити у учионице. Спреман сам да финансирам све, никаква надокнада не долази у обзир, желим да наша дјеца наставе да уче, а ви сачувате своја радна мјеста - биле су ријечи којима се Шамчанин Симо Маслић обратио директору школе након поплава.

Ђокићева је истакла да је породица Маслић показала да хуманост није само ријеч.

- Са одушевљењем смо прихватили помоћ и наставу за седам одјељења организовали у њиховим приватним халама, које су смјештене у неплављеном дијелу града. Код њих смо смјестили и управу школе. За осам одјељења настава се изводи у просторијама Мјесне заједнице Крушково Поље - казала је Ђокићева.

Граја је постала свакодневица у дворишту породице Маслић. Не мањка ни ђачких несташлука, који оставе траг од лопте на фасади, сломљене руже или обрисе стопала на зиду. Дјеца, међутим, никада нису добила прекор, већ само топле ријечи и осмијехе.

- Недостајаће нам дјеца. Тако је тихо кад не иду у школу. Имам мајку, супругу, два сина, двије снајке, шесторо унучади и седмо на путу. Куће су нам једна до друге, заједно радимо, ручамо и договарамо се. Вјера у Бога нас је нагнала да помажемо другима, јер ако несебично дајемо више нам се враћа - казао је Раде Маслић.

У вријеме суровог материјализма, када се све мање цијени снага љубави, породица Маслић, чији је дио постала и весела дружина ђака, пробудила је наду да добри људи, ипак, постоје.

Назив

Изградња нове школе коштаће око милион марака.

- Упутили смо приједлог Министарству просвјете и културе РС за промјену назива школе. Надамо се да ћемо 1. септембра уселити у нову школу која ће се звати "Србија" - каже Мара Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана