Градишка: Цријеп и фасада руне се на пролазнике

Милан Вујић
Градишка: Цријеп и фасада руне се на пролазнике

Градишка - Запуштена дворишта, уништене фасаде, полупан цријеп и прозори са разбијеним стаклима на старим, напуштеним кућама представљају ругло, али и опасност за пролазнике у Градишци.

Становници ове општине тврде да сваки мало јачи вјетар руши фасаду и цријеп, док ситуацију додатно отежава то што објекти нису ограђени, а нису постављена ни упозорења на опасност.

- Такви објекти највише угрожавају пјешаке, због чега смо принуђени да се улицом крећемо уз ризик и стрепњу хоће ли нам пасти фасада или цријеп на главу - рекао је пензионер Бранимир М.

Власници већине рушевних грађевина, које заузимају стотине квадрата у ужем дијелу града, углавном живе у иностранству или је ријеч о неријешеним имовинско-правним односима, због чега су локалној управи "завезане руке".

- Наше службе су немоћне, јер не смијемо ући на туђи посјед и нешто радити. Уколико објекат изазива пријетњу, можемо само то подручје обезбиједити - појашњава начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић.

Он додаје да је камен спотицања то што ови спорни објекти углавном имају више власника, због чега општина не може ништа да предузме када је ријеч о том питању, па ни да напише казну.

- Општинска инспекција власницима тих руина једино може да наложи да поправе или сруше објекат. Међутим, у већини случајева су власници рушевина у иностранству, због чега су надлежне службе немоћне све док Скупштина не донесе одлуку по којој би се тај проблем рјешавао - истакао је Видовић.

Према процјени надлежних служби, најкритичнијих је неколико објеката у ужем центру града, који се налазе у улици Козарских бригада. По два рушевна објекта се налазе у Партизанској и у улици Митрополита Георгија Николајевича, а по једна рушевина је у улицама Милоша Обилића, Мајке Југовића и Лепе Радић.

Бројни становници који често пролазе овим улицама сматрају да се хитно мора нешто предузети да не би неко страдао. Многи су сагласни да осим руина проблем представљају и неуређене општинске парцеле, које користе станари зграда.

- Свака локална власт треба да утиче директно или индиректно да те површине буду уређене, али и сами етажни власници и грађани морају да уређују "своју кућу" и двориште, што сада није случај - истакао је Ђуро Субашић.

Казна

За власнике који не одржавају своју имовину и који не сруше или не санирају објекат у року који им наложи надлежни инспектор, предвиђене су новчане казне.

Казне за правна лица износе од 1.000 до 5.000 КМ, док одговорна и физичка лица морају да плате од 100 до 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана