Дружење у срцу природе најљепша успомена бањалучких малишана

Анита Јанковић-Речевић
Дружење у срцу природе најљепша успомена бањалучких малишана

Бањалука - Игра, учење руског језика, као и уживање у природним љепотама са новим другарима само су дио мозаика успомена с којима се кући вратило око 40 бањалучких малишана који су провели четири незаборавна дана на излету у Шипову.

Дружење и упознавање крајолика у етно-селу Миљевићи од 3. до 6. августа, за дјецу узраста од четири до 17 година, омогућио је Мјесни одбор СП Борик поводом Дјечје недјеље која се у свијету обиљежава у првој седмици октобра.

- Организовали смо четвородневни излет за дјецу чији су родитељи лошијег социјалног стања, као и за малишане који нису адекватно обухваћени системом социјалне заштите. С обзиром на то да школска година почиње у септембру, а да ова дјеца нису у прилици да иду на љетовање, одлучили смо да Дјечју недјељу обиљежимо у првој седмици августа - рекла је предсједница СП-а Борик један и предсједник Рејонског одбора три СП-а Драгана Ристић, истакавши да је у Шипово путовало око 50 родитеља и дјеце.  

Она је истакла да је велики број дјеце ускраћен за много тога, због чега је и осмишљен пројекат који ће омогућити малишанима слабијег социо-економског статуса да током распуста отпутују бар накратко из свога града.

- Дјеца су се упознала са културно-историјском баштином РС, знаменитостима и туристичким атракцијама. У радионицама су учили да израђују сувенире декупаж техником, свирају хармонику, а имали су и часове руског језика - казала је Ристићева и навела да им је подршку у реализацији овог пројекта пружила педијатријска амбуланта "Др Лолић".

Излет се изузетно допао шестогодишњем Саши Павловићу.

- Супер сам се провео. Упознао сам много другара, научио свирати пјесму на хармоници и неколико ријечи руског језика. Једва чекам да опет одем на излет - рекао је Саша, који је у Шипово ишао с мајком Александром, која се кући вратила са прегршт позитивних утисака.

- Саша је врло стидљиво дијете, али та четири дана није престајао да прича. Прилазио је дјечацима и дјевојчицама, играо се с њима, радио јогу и вјежбе дисања, што ме је посебно одушевило. Данас када се дјеца не играју испред зграда и углавном проводе вријеме у стану за рачунаром, ми родитељи немамо прилику да видимо како реагују у друштву, а ово је била прилика за то - рекла је Павловићева.

Без телефона и лаптопа

Александра Павловић каже да је најбољи утисак са излета што нико од дјеце није пожелио да игра игрице.

- Нико током четири дана није посегао за лаптопом, таблетом или телефоном како би играо игрице, што иначе код куће сви раде свакодневно - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана