Добој: Топли домови за 490 породица

Дијана Дујић
Добој: Топли домови за 490 породица

Добој - До зиме би на подручју Добоја требало да буде усељиво 490 од око 3.000 поплављених кућа захваљујући страним донаторима.

То је посебно значајно за социјално-угрожене становнике који нису могли сами да санирају штету, док је већина других завршила или радове приводи крају.

У Градској управи Добој јуче су казали да санацију кућа помажу UNDP, Влада Норвешке и швајцарска хуманитарна организација "Каритас".

- Захваљујући донаторима 490 најугроженијих домаћинстава, чији власници имају најмања примања и који до сада нису успјели да санирају своје куће, сада ће то моћи да учине - изјавио је службеник за информисање у добојској Градској управи Здравко Ђуричић.

Он је рекао да ће највише новца издвојити ЕУ путем програма за опоравак од поплава и кроз тај програм UNDP обнавља 34, а планирано је да обнови укупно око 250 стамбених јединица.

- Организација ЦРС обнавља тренутно 189, а планира да санира још 50 кућа, док ће "Каритас" до зиме обновити 169 поплављених стамбених јединица - рекао је Ђуричић.

Он је рекао да су корисници овог програма бирани по социјалној карти добојског Центра за социјални рад, а предност су имали повратници, социјално-угрожене породице и припадници националних мањина.

Швајцарски "Каритас" за обнову једне куће издваја око 4.200 КМ, а послије завршетка радова сваком домаћинству помоћи ће са додатних 1.500 марака.

- Пакети се састоје од намјештаја, бијеле технике и огрева. Сваки корисник ће моћи да изабере оно што му је најпотребније до износа од 1.500 КМ - изјавио је представник ове хуманитарне организације Фуад Имамовић.

Корисници су срећни што ће уз помоћ ваучера и донација до зиме реновирати своје стамбене јединице. Уз помоћ швајцарског "Каритаса" почела је обнова куће Исмета Грахића у мјесној заједници Придјел. Штета коју је нанијела водена бујица, како каже Грахић, процијењена је на око 10.000 марака. Према његовим ријечима санација иде планираном динамиком и кућа ће бити усељива до зиме.

- Момци раде добро, чека се још столарија. Унутрашњи радови су завршени, а тренутно постављају ламинат и керамику. Најважније је то што ћемо хладне дане дочекати у обновљеној кући - казао је Грахић.

"Каритас"

Здравко Ђуричић је истакао да швајцарски "Каритас" обнавља куће на 11 локација, а више од 500 домаћинстава која су била под водом се пријавило на конкурс ове организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана