Добој: Прегледани станари колективног центра

Д. Д.
Добој: Прегледани станари колективног центра

Добој - Више од 250 станара Дома пензионера у Добоју, у којем су избјегле и расељене особе нашле кров над главом, јуче је могло да обави бесплатне здравствене прегледе које је организовао Центар за заштиту менталног здравља.

У овом алтернативном смјештају углавном живе стари и болесни, а многи немају ни здравствено осигурање.

- Пуно ми значи то што су дошли љекари. Боли ме нога па не могу да сиђем низ степенице, а пијем и лијекове за притисак. Вољела бих да одем љекару, али не могу - рекла је Јованка Благојевић. 

Сама и без икаквих примања је и Илинка Јовић.

- Има десет година како овдје живим. Много сам болесна, не могу ни ходати, а двије пумпице користим за дисање. Одлазак љекару је за мене био само пусти сан - казала је ова старица.

Станарима центра су на располагању била два доктора породичне медицине, психолог и психијатар, а обављени су превентивни и физикални прегледи. Стручњаци кажу да услови у којима ови људи живе могу да утичу на њихово ментално здравље.

- Они углавном немају никаква примања нити неког ко може да им помогне - изјавила је шеф Центра за заштиту менталног здравља Добој Дејана Цоцић-Хаџиибрахимовић додајући да им је примарни циљ био да разговарају са овим људима и дају им информације гдје могу да се обрате због одређених здравствених потешкоћа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана