До 15. децембра отворена изложба “Змијањски вез” у Прњавору

Срна
До 15. децембра отворена изложба “Змијањски вез” у Прњавору

ПРЊАВОР - У организацији Завичајног музеја, у Прњавору је вечерас отворена изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе”, аутора Данијеле Ђукановић, етнолога и музејског савјетника.

Ђукановићева је изјавила Срни да се на 20 изложбених паноа налазе фотографије змијањског веза, документација о процесу номинације овог веза за свјетску листу нематеријалног насљеђа, технике и орнаментика змијањског веза, као и подаци о свим удружењима и невладиним организацијама који данас раде змијањски вез и због којих је уписан на Унескову листу.

Она је напоменула да нематеријално добро, односно насљеђе, мора да “живи” данас да би било уписано на ову листу.

“Змијањски вез је препознат као дио културног и националног идентитета народа змијањске области и града Бањалуке. Постоји велики број удружења која практикују тај вез, не на начин да ћемо носити народне ношње из 19. вијека, већ да орнаментика и мотиви присутни на змијањском везу буду примјењиви на неки нови, модеран, иновативан начин”, навела је Ђукановићева.

Она је рекла да то могу бити хаљине или кошуље са детаљима који стварају креативне жене окупљене у Удружењу жена “Дуга” или Етно-радионици “Домаћа радиност Р”, у којој Раденка Јунгић змијањски вез урамљује као слике, што је као велику умјетност, између осталих, препознао и славни српски режисер Емир Кустурица и уручивао као награду на “Кустендорфу”.

“Можемо рећи да је змијањски вез данас наш амбасадор у свијету. У протеклих седам-осам година имамо интензивне радионице које организујемо и у школама кроз секције на којима се практикује вез, али и ликовне радове, гдје нам је циљ да ученици запамте тај мотив и орнаментику”, истакла је Ђукановићева.

Ђукановићева је навела да се у Музеј Републике Српске често јављају студенти архитектуре, графичког дизајна и дизајна текстила који желе да на свој начин примијене змијањски вез.

Она је нагласила да је основно да се запамти изворна орнаментика и преноси на нове генерације, али и да изузетно значајно развијати свијест код младих о значају културног насљеђа.

Дарио Топић из Завичајног музеја у Прњавору рекао је да је логичан слијед догађаја да ова изложбена поставка након представљања у бројним градовима Републике Српске, али и свијета, дође и у Прњавор.

“Наши суграђани имају прилику да виде шта је то Унеско препознао као нематеријалну баштину из Републике Српске, односно БиХ. Змијањски вез је нешто најрепрезентативније што имамо”, указао је Топић.

Змијањски вез представља специфичну технику украшавања одређених дијелова народне ношње коју су у прошлости практиковале жене из области Змијање, код Бањалуке.

Захваљујући својим карактеристикама и специфичности, змијањски вез је 26. новембра 2014. године у Паризу уписан у Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства као први елемент из БиХ.

Изложба “Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе” доступна је посјетиоцима радним данима до 15. децембра у просторијама Завичајног музеја у Прњавору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана