Дјечак из Српца постао мајстор за иконе

Дејан Јовичић
Дјечак из Српца постао мајстор за иконе

Србац - Четрнаестогодишњи Андреј Јазовић из Српца још од малих ногу показао је таленат за цртање, а однедавно је почео израђивати иконе у дуборезу, а ову технику савладао је без ичије помоћи.

Андреју је довољно да испред себе стави слику свеца и набави квалитетан комад дрвета, најчешће букву, и цијели посао је готов у року од три до седам дана.

- Волио сам цртати и одједном ми се јавила жеља да почнем израђивати иконе. Прво бих је нацртао оловком на дрвету, а онда изрезбарио и на крају обојио. Људи око мене су били одушевљени и тако је све почело. Од алата користим само длијето за дрво - каже овај вриједни дјечак.

До сада је израдио на десетине икона са ликовима светаца и православних манастира, а већину их је продао на импровизованом штанду испред куће.

Многи вјерници су чули за његов таленат и долазе код Јазовића да наруче иконе за своје крсне славе.

- Много сам их продао и тренутно су ми остале само иконе Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и манастира Острог. Једну од њих сам придарио храму Покрова пресвете Богородице у Српцу, а једну сам однио и вјероучитељу у Основну школу "Јован Јовановић Змај", гдје похађам девети разред - каже Јазовић.

Иако би желио да упише смјер аутомеханичара у средњој школи у Српцу, од израде икона не планира да одустане.

- И једно и друго захтијева велики труд и концентрацију, али ме израда икона истински испуњава. Од тога нећу одустати. До сада сам радио сваки дан, око сат дневно, а у будућности планирам и дуже - поручио је Андреј Јазовић.

Подршка

Андреју Јазовићу највећа подршка у раду су отац Горан и мајка Биљана, као и брат Елвис, а ријечи хвале је добио и од Српчанина Миливоја Драгомировића, који годинама израђује иконе у дуборезу, а у посљедње вријеме и уникатни намјештај.

- Миливој је врхунски стручњак који је познат ван граница Српца и дивим се његовом раду. Драго ми је што ме подржава и даје ми мотивацију да се наставим бавити овим послом - истиче Андреј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана