Црквено двориште око храма на Борикама добија нови сјај

С. М.
Црквено двориште око храма на Борикама добија нови сјај

Рогатица - Порта цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама на прољеће би требало да засија новим сјајем, јер је планирано да се тада заврши постављање нове модерне ограде.

Организацију посла носи старјешина цркве протојереј Његослав Јелисић, који каже да је све почело прије 2,5 године када је Љубиша Рацковић, рођен у селу Обади, донирао капију од чистог прохрома на улазу у порту цркве.

Капија и остали дио ограде, која је највећим дијелом била од већ подобро трулих дрвених пармака, били су два свијета, због чега је убрзано тражење начина да се ограда бар донекле прилагоди капији. Проблем су била финансијска средстава којих Црквена општина Борике није имала, а излаз је био једино у разумијевању људи добре воље. И дошао је. На првом мјесту јавила се општинска управа у Рогатици и поново Љубиша Рацковић, као и многа друга предузећа. Обезбијеђено је 8.500 марака. Купљен је потребни материјал, а плаћени су и радови. Од око 350 метара дуге бетонске ограде урађено је око 70 одсто посла.

- Купљена је и потребна панел ограда и наш дио требало би да се подигне са првим прољећним данима. Кажем наш, јер дио ограде у дужини од око 150 метара треба да уради општинска управа - каже свештеник Јелисић.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић каже да ће и они свој дио радова урадити на прољеће.

Циљ је да се сви радови окончају најдаље до Петровдана, 12. јула, крсне славе цркве на Борикама, која ће ове године навршити 108 година откако њена звона позивају вјернике на богослужење и саборовање у овај храм.

Упоредо са изградњом нове ограде приводе се крају и радови на крову на парохијском дому. Ради се о лименом крову кога је пратило и зидање новог оџака са могућношћу прикључења модернијег начина гријања. И у томе су главни финансијери били људи добре воље. Без њих, наглашава свештеник Јелисић, ништа се не би могло урадити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана