Црквена звона враћају наду у село Тријебањ код Стоца

М. Л.
Црквена звона враћају наду у село Тријебањ код Стоца

Столац - У цркви Светог Николе у селу Тријебањ код Стоца освештано је звоно након чега је служена литургија којој је присуствовао велики број Срба повратника.

Дошли су из Тријебња и сусједног села Козице и скромним прилозима помогли обнову цркве. Литургију су служили игуман Данило, отац Лазар из манастира Житомислић и парох столачке парохије Александар Гајић.

Један од организатора Жељко Шакота казао је да је овај догађај од великог значаја за све становнике села Тријебањ и Козице, те да предстоји још посла на обнови цркве.

- Чека нас доста посла око реконструкције помоћних објеката и фресака, чији фрагменти су сачувани у манастиру Житомислић - рекао је Шакота.

Црква је изграђена у 13. и 14. вијеку, а своју прву литургију у њој је служио свети Василије Острошки. Проглашена је националним спомеником, али је срушена 1993. године. Њене фреске биле су најстарије у БиХ и поново ће красити зидове. Прилог за храм дали су и чланови породица Кузман и Радишић, потомци ктитора цркве из 16. вијека, који су присуствовали литургији и освештању звона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана