Чеси улажу у Српску

Маријана Миљић
Чеси улажу у Српску

Бањалука - Представници чешких компанија "Закладни ставел" и "Мавел" и компаније "Техноенерџи" из Норвешке потписали су јуче у Бањалуци споразум о градњи хидроелектрана на ријеци Босни "Цијевна четири", "Цијевна пет" и "Цијевна шест".

Чешке компаније "Екол" и "Енерџи Праг" потписале су споразум са начелником општине Фоча о изградњи комуналне инфраструктуре на подручју ове локалне заједнице.

Власник компаније "Мавел" Мартин Шинтак рекао је да већ идуће године могу почети са реализацијом пројеката на ријеци Босни, а коначна реализација хидроелектрана требало би да буде за три године.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да је министарство у протекле четири године стално радило на довођењу страних инвеститора у РС.

- Чешки инвеститори заинтересовани су за улагање у Српску, а више од 20 компанија из ове земље боравило је код нас и потписало споразуме чију реализацију очекујемо у идућем периоду - рекао је Ковачевић и додао да су чешке компаније одредиле Српску као приоритетну за улагање.

Он је нагласио да је РС погодна за улагање, те додао да ће у будућем периоду у РС улагати респектабилне компаније из Чешке.

Начелник Фоче Радослав Машић рекао је да ће реализација потписаног споразума за ову општину значити много.

- Ради се о томе да ћемо на властитим сировинама, односно на руднику мрког угља "Миљевина" градити енергетски потенцијал, односно термоелектрану, којом ћемо обезбиједити топлификацију ове општине. На тај начин биће трајно ријешен проблем гријања, али ће бити ријешен и проблем снабдијевања енергетском паром индустријског базена "Брод", те производња електричне енергије - рекао је Машић.

Сватоплух Чех, који је предводио делегацију компанија из Чешке, рекао је да је Српска погодно тло за улагање.

- Чешка сврстава РС у будуће приоритетне партнере - рекао је Чех и додао су фирме из Чешке заинтересоване највише за улагање у електроенергетске пројекте, али и инфраструктуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана