Борци Добоја траже излазак из турске заједнице

Дијана Дујић
Борци Добоја траже излазак из турске заједнице

Добој - Борачка организација из Добоја запријетила је јуче да ће покренути потписивање петиције за опозив градоначелника Обрена Петровића, ако у наредних седам дана не буде сазвана ванредна сједница добојског парламента на којој би била поништена одлука о приступању Добоја Заједници општина турског свијета.

Контроверзну одлуку, која је изазвала бијес становника Добоја почетком седмице, донијели су одборници скупштинске већине, коју чине СДС, НДП, ДНС и СДП. Против уласка Добоја у Заједницу општина турског свијета са сједиштем у Истанбулу били су одборници СНСД-а, који су у знак протеста напустили сједницу, а уздржани су приликом гласања били представници СП-а.

Борачка организација упутила је отворено писмо локалним и републичким органима власти, у којем је затражила да та одлука хитно буде поништена.

- Ако се власти оглуше о наш захтјев, организоваћемо пунктове за прикупљање потписа за опозив градоначелника и масовне протесте испред Градске управе, гдје ће нам се придружити борци из свих мјесних борачких организација. Спремни смо да алармирамо и остале становнике и предузмемо радикалне мјере ако не пониште ту одлуку - поручио је предсједник Предсједништва Борачке организације Добој Зоран Бијелић.

У Борачкој организацији истичу да су се о одлуци консултовали са борачком популацијом и да је јединствен став да је она понижавајућа за борце и српски народ.

- Неодговорно је побуђивати емоције код оних који су за РС и Добој дали своје најмилије и оних који су у тој борби дали дио себе, а поготово газити по онима који су уградили животе у темеље Добоја и Српске - рекао је предсједник Скупштине Борачке организације Добој Миладинко Ковачевић.

Одлука о приступању Добоја Заједници општина турског свијета изазвала је гњев и у добојској Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

- Свака стопа овдје је проливена крвљу. Армирали смо РС и уздуж и попријеко костима наших најмилијих. Не може се пљувати по томе - казао је предсједник Организације Драгомир Јовић.

Портпарол Градске управе Здравко Ђуричић рекао је да нису примили захтјев Борачке организације за повлачење одлуке и да ће га, уколико га добију, размотрити. Одборници СДС-а нису жељели да коментаришу захтјев бораца, упутивши нас на шефа Клуба одборника те странке у Скупштини града Радослава Николића, који је казао да је на послу и да ће данас моћи да коментарише захтјев за повлачење одлуке. Сретко Ђурковић из НДП-а, који је гласао за одлуку, сматра да у њој нема ништа штетно ни за Добој ни за грађане.

- Ако неко докаже да је ово штетна одлука по српски национални интерес, спреман сам да повучем глас - казао је Ђурковић.

Представници опозиције у добојској Скупштини кажу да ће бити међу првима који ће подржати петицију и протесте да би поништили одлуку.

- Радујем се да је све више људи против те срамне одлуке. Не смијемо допустити да под причом улагања буде угрожен наш идентитет - казала је одборник СНСД-а Сања Вулић.

Спомен-соба

Борачка организација је затражила од власти у Добоју да врате спомен-собу у бивши Дом војске и да из тог објекта измјесте Мерхамет, како би борци добила просторију. Затражили су и изградњу спомен-обиљежја палим борцима у Градском парку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана