Бољи услови за 350 студената у Фочи

Радмила Ђевић
Бољи услови за 350 студената у Фочи

Фоча - Савремено опремљен студентски дом у којем ће бити смјештено 346 студената отворен је јуче у Фочи, а први станари требало би да се уселе већ идућег мјесеца.

Осим соба за студенте, дом посједује и собе за гостујуће професоре, читаоницу, библиотеку, те кухињу и котловницу. Да би студенти имали што боље услове у њиховој "другој кући", свака соба има чајну кухињу и тоалет.

Истакавши да је ријеч о једном од најљепших студентских домова у региону, предсједник РС Милорад Додик је нагласио да је у изградњу и опремање овог објекта Влада РС уложила 7,5 милиона марака.

- Улагање у Универзитет у Источном Сарајеву и побољшање студентског стандарда доказ су генералног стратешког опредјељења Српске - истакао је Додик.

Додик је предложио да дом носи назив "Павле и Бориша", по упокојеном патријарху српском Павлу, који је дао благослов за оснивање Богословског Факултета у Фочи и покојном академику Бориши Старовићу, оснивачу и првом декану Медицинског факултета.

- Коначно је отворен овај објекат на који смо сви поносни и у чијој изградњи смо сви учествовали. Конкурс за усељавање студената је расписан. Прво ће бити усељени бруцоши, а касније и остали студенти - рекао је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истакао је да се изградњом дома у Фочи испуњава циљ Универзитета, а то је обезбјеђивање квалитетног студентског стандарда и смјештаја.

- Овај нови дом у Фочи, затим студентски дом у Палама, нова зграда Богословског факултета доказ су даљег развоја Универзитета у Источном Сарајеву. Поносни смо што наши студенти добијају све боље  услове - рекао је Грујић.

Према ријечима начелника општине Фоча Радисава Машића студентски дом један је од најважнијих инфраструктурних пројеката током посљедњих година у овој локалној заједници.

Отварање дома највише је обрадовало студенте Медицинског и Богословског факултета у Фочи, али и све њихове колеге који стичу знање на Универзитету у Источном Сарајеву.

- Ово нам много значи, јер смо морали да плаћамо приватни смјештај, а нисмо имали ни мензу. Дом ће ријешити наше горуће проблеме - каже студент Јелена Павловић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Александар Главаш отварање дома оцијенио је великим кораком за побољшање услова студирања.

Нови домови

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић најавио је да ће ускоро бити адаптиран и студентски дом у Требињу, а догодине домове ће добити и Лукавица и Зворник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана