Бесплатно паркирање једино у Зворнику

Цвија Мркоњић
Бесплатно паркирање једино у Зворнику

Бањалука - Возачи у Бањалуци и Бијељини свакодневно се жестоко боре да уграбе слободно паркинг мјесто, иако је цијена паркирања у овим градовима најпапренија у РС, а о бесплатном паркингу могу само да сањају.

Мјесто за четвороточкаша није лако наћи ни у другим градовима Српске, али је бар донекле олакшавајућа околност то што возачи издвајају мање новца за паркирање, док се овај сервис једино не наплаћује у Зворнику.

У зворничкој Градској управи су истакли да је паркинг сервис у припреми и да због тога наплата још није заживјела.

- Тренутно не можемо прецизирати ни тачан број мјеста за паркирање на подручју града - казали су у Градској управи додавши да у скорије вријеме не планирају почети са наплатом паркирања.

Ипак, да грађанима непостојање паркинг сервиса не доноси само благодети свједочи и велики број непрописно паркираних возила у граду на Дрини.

- Узалуд ми је што је паркирање бесплатно кад често нема слободног мјеста, па се пењем на тротоар или оставим ауто испред неке зграде надајући се да станари неће звати паук службу - пожалио се Зворничанин Дејан С.

Становници највећег града Српске сат времена паркирања у првој зони плаћају марку, док за цјелодневну карту морају да издвоје пет марака.

- Један сат у другој зони кошта пола марке, а универзална мјесечна карта је 100 КМ - истакнуто је на интернет страници бањалучке Градске управе, гдје је назначено да повлашћена карта за станаре износи 50 КМ годишње.

Бањалука тренутно има око 4.700 паркинг мјеста, али судећи према броју аутомобила на улицама и гужвама испред стамбених зграда, то ни изблиза није довољно, због чега је Градска управа најавила изградњу три нова паркинга.

Остављање лименог љубимаца на прописно обиљеженим мјестима празни џепове и власницима аутомобила у Бијељини, гдје сат паркирања кошта једнако као у Бањалуци.

- Дневна цијена паркинга износи двије марке, а мјесечна карта 60 КМ. Станари плаћају паркинг десет КМ мјесечно - наведено је на интернет страници бијељинске Градске управе.

Исту цијену за сат паркирања плаћају и Добојлије и Требињци, али док у Требињу мјесечна карта у првој зони кошта 20, Добојлије за универзалну мјесечну карту издвајају 30 марака.

Повлашћене станарске карте у оба града коштају десет КМ, а цјелодневно паркирање у Требињу двије марке.

- На подручју Добоја постоји око 600 паркинг мјеста и ове године није планирано повећање капацитета - казали су у добојској Градској управи.

Требиње располаже са око 520 мјеста, а новим се ове године не могу надати ни његови становници.

Приједорчани, када је у питању наплата по сату, пролазе за нијансу боље, па један сат паркирања у прве двије зоне плаћају пола марке, док за исти новац у трећој зони аутомобил могу да оставе два сата.

- Мјесечна карта за прву зону кошта 40 КМ, а за станаре 20 КМ - казали су у управи града Приједора, који има око 2.000 паркинг мјеста, од чега је око 570 под наплатом.

Према информацијама из ове Градске управе, паркинг сервис ће располагати са 20 до 30 нових мјеста јер је у 2016. планирана изградња додатних паркинга.

У Источном Сарајеву кажу да Градска управа није надлежна за паркинг сервис, већ општине.

Брчко

Становници дистрикта Брчко ће, према цјеновнику усвојеном на сједници брчанског парламента одржаној 1. јуна, један сат паркирања возила у првој зони плаћати једну марку, док сат паркинга у другој зони кошта 0,60 КМ, а у трећој 0,40 КМ. Дневна карта у првој зони кошта четири КМ, у другој двије и по, а у трећој марку и по.

И у дистрикту станари зграда имају попусте, па ће ова категорија мјесечно паркирање за прву зону плаћати 80 КМ, за другу 40, а за трећу 25 марака.

         

Мјесечна цијена паркинга: (За I зону и универзалне)

Бањалука                      100 КМ                         

Бијељина              60 КМ                

Приједор              40 КМ                         

Добој                    30 КМ                         

Требиње              20 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана