Берба грожђа широм Српске у пуном јеку

Милош Васиљевић
Берба грожђа широм Српске у пуном јеку

БАЊАЛУКА - Берба грожђа у Српској у пуном је јеку, а виноградари задовољно трљају руке, јер су сунце и суша, која је ове године узела данак на скоро свим културама, чокоте окитили квалитетним сочним гроздовима.

Овогодишња берба стигла је нешто раније, тако да је на крајњем југу урађено више од пола посла, а сушно љето и киша, која је дошла када је требало, идеална су комбинација која је донијела квалитетне гроздове.

Пред винарима су сада велика одговорност и слатке муке.

За чаробну капљицу власник винарије “Вукоје” Радован Вукоје има рецепт, али и међународно признање, а за “Глас Српске” каже да је задовољан овом годином.

- На половини бербе смо, приноси су задовољавајући, иако је била велика суша, која се није превише одразила, јер од 2008. године имамо систем за наводњавање. Тако да смо сачували биљку када је било најважније, а сушно љето ишло нам је руку да бисмо добили изузетан квалитет. Правимо вино искључиво са наших винограда и веома је било битно да имамо врхунско грожђе - рекао је Вукоје.

Према његовим ријечима, завршена је берба сорте шардоне, бургундац црни, дио жилавке и вранца.

- У наредном мјесецу завршићемо све. Приноси су можда нешто нижи него иначе, али квалитет грожђа је оно што нам иде на руку. Вина из ове бербе моћи ће дуго да се чувају, поготово она од црвеног грожђа - рекао је Вукоје.

Агроном Бранко Анђелић из Требиња, који у виноградима винарије “Анђелић” испрати сваки грозд од цвјетања до сазријевања, каже да сваки чокот зна у душу. Овом годином Анђелић каже, требало би да буду задовољни сви виноградари.

- Грожђе је здраво, није било проблема када су основне болести пепелнице и пламењача у питању. Ове године доспјело је за бербу нешто раније него претходних сезона - рекао је Анђелић.

Грожђе је ове године скупље 20 до 30 одсто у односу на лани, а виноградари нису имали велики проблем да нађу бераче као што је то било до сада.

Берачи су своје дневнице поштено зарадили и у другом дијелу Српске, Козарској Дубици, гдје су сласни плодови већ у бачвама. У винарији “Панић” задовољни су квалитетом, али и приносом винове лозе.

- Берба грожђа у нашим виноградима је завршена. Презадовољан сам бројем сунчаних дана, тада је лакше радити са виновом лозом, а од доброг грожђа може се направити и добро и лоше вино, док се од лошег не може направити ништа. У сушном периоду виноградари су мирни - поручили су из винарије “Панић”.

Анализа

Бранко Анђелић наглашава да је током бербе сваки дан од јутра у винограду.

- Окупимо се сви и одлучимо коју сорту беремо. Радимо анализу и мјерење да видимо шта је најбоље у том тренутку, да ли је грожђе сазрело и почињемо са радом - рекао је Анђелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана