Бебе ће матични број добијати у породилишту

Драгана Орловић
Бебе ће матични број добијати у породилишту

Бањалука - Новопеченим родитељима у Републици Српској до краја године биће омогућено да новорођенчад док су још у породилиштима упишу у матичне књиге рођених, као и да их пријаве за здравствено осигурање и мјесто пребивалишта.

Маме и тате убудуће више неће морати по изласку из болнице да трче од једног до другог шалтера и “сређују” папире, јер ће тај посао умјесто њих обављати здравствени радници, који ће електронски у систем уносити неопходне податке о њиховим малишанима.

Пријаве дјеце без папирологије биће реализоване захваљујући пројекту “е-беба”, који је, како је “Гласу Српске” потврдио министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић, већ у финалној фази.

- Ускоро ће бити расписан и јавни позив, а потом слиједи реализација пројекта. Очекујем да ће све бити ријешено до краја године - истакао је Рајчевић.

Овај пројекат функционисаће тако што ће у свим породилиштима у Републици Српској, како каже, бити ангажован по један здравствени радник задужен само да од родитеља узима податке о њиховим бебама и електронски их уноси у систем.

- На примјер, жена која се породи у Универзитетском клиничком центру РС може на лицу мјеста том раднику рећи име дјетета, ко ће бити носилац здравственог осигурања и остала статусна питања. Само их издиктира и биће уписана у систем - наглашава Рајчевић.

Додаје да чим буде одобрен упис новорођенчета у матичне књиге, родитељ који је подносилац тог захтјева добиће СМС-нотификацију, а поштом ће му стићи сва неопходна рјешења.

Реализацију пројекта “е-беба” подржали су у породилиштима широм Српске. Директор болнице у Зворнику Иван Поповић рекао је да је то фантастична вијест, која ће будућим родитељима свакако олакшати дане након доласка принове.

- Идемо у корак са временом и заиста је позитивно чути да ће бити омогућен електронски упис дјеце у матичне књиге рођених и све те евиденције - поручио је Поповић.

И у болници у Фочи радују се реализацији овог пројекта, који ће, како кажу, донијети вишеструку корист свим родитељима.

- Све оно што ће допринијети томе да се избјегне непотребна администрација од велике је користи. Заиста нас радује ова вијест, а посебно јер је ријеч о нашим најмлађим корисницима - рекао је директор болнице Фоча Радмил Марић.

Прираштај

Из године у годину у болници у Зворнику је, кажу, све мање рођених беба. Тако је 2012. године у тамошњем породилишту обављено 850 порођаја, док је 2017. године било 600 порођаја.

- Лани, када је и у Милићима отворено породилиште, у зворничкој болници било је свега 420 порођаја - каже Иван Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана