Апел са Борика за спас коња

С. М. - Д. С.
Апел са Борика за спас коња

Рогатица - Становници Борика у Рогатици апеловали су на све хумане ветеринаре да хитно дођу у ергелу “Борике” и покушају да спасу коње који су, како наводе, у катастрофалном стању, изуједани, гладни и препуштени сами себи.

Наводе да су коњи босанско-брдске и арапске пасмине посљедњу зиму преживјели тумарајући боричким предјелима, што је оставило видљиве посљедице, а о чему свједоче и фотографије грла са великом раном на десном буту. Повреда је настала, казују забринути мјештани, највјероватније, угризом вука или пса из чопора луталица.

Боричани тврде да власници ергеле не чине ништа да спасу рањену животињу и зато апелују на све који су у могућности да дођу и спасу ове племените животиње које су биле понос некадашње Југославије.

Власник ергеле Зоран Шљивић каже да тврдње мјештана нису тачне, те да су коњи у добром здравственом стању, а редовно их прегледа ветеринар. 

- Фотографије изуједаних коња су старе и датирају из периода прије него што сам купио ергелу. Тренутно имамо 86 углавном млађих коња, док су они који су били у лошем здравственом стању уклоњени - казао је Шљивић и додао да су у неколико наврата, како каже, коње покушали да продају, међутим, нико није био расположен да их купи.

Његова супруга Нина каже да ће коње поново понудити на продају.

- Уколико нико не буде желио да их купи, ми ћемо их се ријешити на начин за који сматрамо да је најбољи - казала је Нина.

Чланови Завичајног удружења “Борике” и мјештани ове рогатичке мјесне заједнице и раније су упозоравали на катастрофалне услове на ергели и апеловали на надлежне да пронађу начин да откупе коње и тако их спасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана