Амбари ће бити препуни кукуруза

Милијана Латиновић
Амбари ће бити препуни кукуруза

Бањалука - Берба кукуруза у Републици Српској је почела, а према првим процјенама произвођача приноси се крећу између шест и осам тона по хектару.

Ратари кажу да је прошлогодишњи род кукуруза обрала суша, па су приноси достизали једва четири тоне по хектару, док је ове године род на многим парцелама удвостручен.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да су комбајни ушли у њиве гдје су засијани хибриди кукуруза који раније сазријевају, а у наредним данима берба ће почети и на осталим парцелама.

- Пољопривредници који планирају јесењу сјетву на парцелама под кукурузом почели су бербу, а род се процјењује на око шест тона код раних сорти кукуруза, до осам тона код оних који дозријевају касније - рекао је Маринковић.

Додаје да би на појединим парцелама приноси били знатно већи, да није било кукурузне златице.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац тврди да ратари имају разлога за задовољство, бар када је ријеч о приносима и квалитету кукуруза.

- Цијена кукуруза тренутно износи око 400 КМ по тони, а добар род ће сигурно утицати на пад цијене - рекао је Усорац. 

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац који под кукурузом има пет хектара каже да су комбајни ушли у њиве прије десет дана.

- Кукуруз је добро родио, дупло боље него лани, а било је и више падавина, па је и квалитет бољи - рекао је Бањац.

Добрим квалитетом кукуруза и високим приносима могу се похвалити и семберски ратари, а више од половине обрадивог земљишта у овој регији засијано је кукурузом.

- Берба клипова је већ почела, а ускоро ће и берба кукуруза у зрну. Квалитет је изнад просјека - рекао је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да са аспекта производње кукуруза, годину можемо сматрати веома успјешном.

- Под кукурузом се у Српској ове године налази око 135.000 хектара, а очекивани род је око 810.000 тона - рекли су у Министарству пољопривреде.

Кукуруз је најзначајнија култура у прољећној сјетви у РС којом су засијане највеће површине. Сјетва је ове године била нешто јефтинија него лани, што су ратари искористили да продуже бразду за око 15 одсто у односу на претходне године. За обраду земљишта, ђубрење и заштиту сјемена на површини од хектара, ратари су морали да издвоје око 1.740 КМ, што је за око девет одсто мање него лани.

Јесења сјетва

Стојан Маринковић каже да временски услови иду наруку пољопривредницима те да је оптимални рок за јесењу сјетву од краја септембра до половине октобра.

- Има доста влаге, треба што брже припремити земљиште како би јесења сјетва почела на вријеме. Прво ће почети сјетва уљане репице, а потом и главних озимих култура јечма и пшенице - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана