Zvuk banjalučke tamburice u Novom Sadu

Aleksandra Glišić
Zvuk banjalučke tamburice u Novom Sadu

Najljepši zvuci tamburice predstavljaju Banjaluku na jubilarnom, 10. "Tamburica festu" u Novom Sadu gdje Gradski tamburaški orkestar izvodi zanimljiv repertoar obogaćen premijerom kompozicije Zlatana Mirića.

- Izvodićemo četiri kompozicije: "Snijeg pade na behar, na voće", jedno kolo, "Drumove" i moju autorsku kompoziciju "Tamburice zlata vrijedna", koju će pjevati Aleksandra Radović - najavio je umjetnički rukovodilac i dirigent banjalučkog Gradskog tamburaškog orkestra Zlatan Mirić. Predsjednik orkestra Spomenko Guzijan ističe da im je velika čast što u subotu nastupaju na novosadskom festivalu.

- Na jubilarni "Tamburica fest" pozvano je deset orkestara koji su do sada pobjeđivali, a među njima je i naš orkestar. Ove godine se borimo za Gran pri festivala i ponosni smo što nas je Svjetska tamburaška asocijacija svrstala među deset svjetskih tamburaških orkestara. Uvijek je pozitivna trema pred nastup, nadamo se da ćemo ostvariti pozitivan rezultat - kaže Guzijan.

Kao solisti pred novosadskom publikom nastupiće Aleksandra Radović, Anica Zrilić i Aljoša Đumić. U takmičarskom programu osim dosadašnjih pobjednika nastupa još 15 orkestara.

Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara sa svih meridijana, a u njihovom muziciranju uživalo je više od 500.000 posjetilaca. Ove godine, povodom jubileja, nastupa oko 600 izvođača: pobjednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom dijelu kao i Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji obilježava 60 godina rada i Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije.

Program obuhvata i 12 tamburaških sastava iz Srbije i regiona i goste iz Kanade, Australije i SAD.

Direktor festivala dr Jovan Pejčić naglašava da je festival u prethodnoj deceniji okupio veliki broj umjetnika i objedinio sve vidove umjetničkog izraza, od muzike, književnosti, slikarstva…

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg festivala je Rusija, a Pejičić podsjeća da su na prethodnih devet festivala svake godine nastupali vrhunski orkestri iz Rusije i po pravilu nagrađivani ovacijama publike.

Priznanje iz svijeta

Svjetski tamburaški festival "Tamburica fest" proglašen je za najbolji festival etno-muzike u Evropi, a prestižna nagrada biće uručena na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji koja se održava od 20. do 24. juna u Novom Sadu. Ova vijest organizatorima festivala stigla je iz Svjetske asocijacije festivala, umjetnika i izvođača (VAFA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana