Rokenrol praznik na “Egzitu”

Glas Srpske
Rokenrol praznik na “Egzitu”

Svakog ljeta “Egzit” je mjesto muzičkog hodočašća za publiku iz svih krajeva svijeta. Sudeći po nikad ranijoj prodaji i nezabilježenom interesovanju, Petrovaradinska tvrđava od 4. do 7. jula idućeg ljeta biće ispunjena do posljednjeg mjesta. I prve objave izvođača ove godine stižu ranije nego ikad, a već najavljenom kultnom sastavu “Kjur” pridružiće se i najupečatljiviji rokenrol bend današnjice “Greta van Flit”.

 Strani mediji zovu ih “spasiocima rokenrola” i “prvim velikim bendom generacije Z”, dok čuveni magazin “Rolingston” piše da su “uspjeli nemoguće i učinili da rokenrol ponovo bude kul novim generacijama”. Nezaustavljivi kvartet iz okoline Detroita podigao je pravu buru na svjetskoj sceni oživljavanjem istinskog rokenrol zvuka i energijom za koju Elton Džon kaže da nije viđena u ovom cijelom vijeku, dok je čak i Robert Plant potvrdio da se radi o nasljednicima velikog “Led cepelina”.

 

Ove godine rasprodali su kompletnu američku turneju i nastupali na gigantskim pozornicama festivala kao što su Coachella, Lollapalooza i Rock Am Ring, a ovog mjeseca njihov album prvenac stigao je na sam vrh američke top liste. Na “Egzit” dolazi i Fil Anselmo, čuveni frontmen “Pantera”, jednog od najvećih metal bendova svih vremena, koji na tvrđavu vodi svoj novi bend “Iligals” sa specijalnim nastupom nazvanim “A Vulgar Display of 101 Proof”. U pitanju je prava ekskluziva i veoma rijedak set sastavljen isključivo od pjesama “Pantera”, rezervisan samo za odabrane festivale na predstojećoj turneji. Na drugoj strani tvrđave, pred publiku omiljene Addiko Fusion bine, istupiće neponovljiva operska metal diva Tarja Turunen, čiji moćni vokal fanovi obožavaju još od vremena kada je pjevala u kultnom nordijskom bendu “Najtviš”.

Pravoj armiji gitara na ovogodišnjem “Egzitu” pridružiće se kultni engleski ska bend “Selekter”, norveški metalci “Arkturus”, famozni britanski pankeri “Piter end d test tjub bejbis”, pioniri švedske metal scene “Entumbd A.D.” i kalifornijski hardkor veterani “Total Kejos”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana