Počeo međunarodni džez festival u Parizu

Glas Srpske
Počeo međunarodni džez festival u Parizu

Šesnaesto izdanje džez festivala stranih kulturnih instituta “Jazzycolors” počelo je u Parizu i trajaće do 30. novembra.

Na festivalu je ove godine 20 stranih kulturnih centara i instituta s ciljem da predstave najbolje džez ansamble svojih zemalja, kao i svoj rad.

Festival, otvoren sinoć, postoji od 2003. godine i organizuje ga FICPEN forum stranih kulturnih centara Pariza, koji okuplja svih 55 stranih kulturnih centara u glavnom gradu Francuske.

“Jazzycolors” je nastao na inicijativu Kulturnog centra Češke Republike i izrastao u “ozbiljan međunarodni festival vrhunskog kvaliteta”, na kojem se predstavljaju najbolji umjetnici. Jedan od principa festivala je da se koncerti održavaju u samim kulturnim centrima i da se putem razmjene muzičara koji učestvuju na festivalu razmjenjuje i publika među centrima. Partneri festivala su Ministarstvo kulture Francuske, Uprava grada Pariza, radio stanica TSF džez, portal “Sitizen džez” i drugi. Od 2008. godine zaštitno lice i kum festivala je džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svjetskoj džez sceni.

Zulfikarpašić je dobitnik niza priznanja, a najnovije je nagrada za najboljeg džez izvođača 2017. godine, koju mu je dodijelilo Društvo za zaštitu autorskih prava SACAM.

Bojan Zulfikarpašić je otvorio “Jazzycolors” u utorak koncertom u Kulturnom centru belgijske pokrajine Valonije. Na koncertu je premijerno predstavio svoje nove kompozicije, u saradnji s basistom Bastijenom Buržerom i bubnjarem i violončelistom Pjerom Fransoa Dufurom.

Festival se, do 30. novembra, pored prostorija deset stranih kulturnih centara u Parizu, održava i u Nacionalnom arhivu Francuske i Fondaciji “Hajnrih Hajne”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana