Počeo kraj “Igre prestola”

Agencije
Počeo kraj “Igre prestola”

Nakon napetog i dugog iščekivanja, prožetog vještim dizanjem tenzija pred početak serije, prva epizoda posljednje sezone “Igre prestola” je konačno premijerno prikazana.

Bez sumnje, riječ je ipak o najvećem televizijskom fenomenu u istoriji koji nadmašuje “Breaking Bad” i “The Wire” koje se po mnogim listama smatraju najboljim serijama u istoriji televizije.

Surova bajka o sedam kraljevstava osvojila je prije svega svojom neočekivanošću gdje vješta ruka Džordža R. R. Martina, autora serijala “Pjesma leda i vatre” (po kojem je serija i nastala) ne pošteđuje eliminacije likova za koje izgleda kako bi mogli dugoročno igrati važnu ulogu u priči.

Davno, na samom početku emitovanja publika je izgubila Neda Starka kojeg je tumačio visokoprofilisani glumac Šon Bin. Niz bizarnih smrti prisutan je u seriji sve vrijeme pojačavajući faktor zavisnosti u nevjerovatnom broju fanova koje je serija prikupila. Oni koji očekuju da se tradicija šokiranja odmah na početku nastavi možda će se u prvoj epizodi posljednje sezone razočarati, ali je sasvim sigurno neće prestati gledati.

Veliki majstori D. B. Vajs i Dejvid Beniof sjajno su vodili seriju svih ovih godina, a tako će biti i do kraja.

Serija se u prvoj epizodi bavi okupljanjem glavnih likova, dakle onih koji su preživjeli, pri čemu se nekima otkrivaju šokantne tajne koje redovni gledaoci već znaju. Postavljeni su i temelji za sukob dvije glavne junakinje, Sanse Stark i Denerist Targarjen, što se i moglo pretpostaviti u prošloj sezoni s obzirom na ambiciju jedne i druge. Seriju i dalje krasi humor na kakav se publika već navikla, pogotovo od strane Tiriona Lanistera.

Prva je epizoda pametno postavljena kao pozornica za buduće događaje koji će sasvim sigurno uslijediti vrlo uskoro jer vremena i nema previše. Posljednja sezona će se sastojati iz samo šest epizoda, a finale serije je predviđeno za 19. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana