Русија припрема базу на Мјесецу

Спутњик
Русија припрема базу на Мјесецу

Више од четири деценије након што су људи посљедњи пут ходали по Мјесецу, руска свемирска агенција „Роскосмос" на Земљин сателит шаље брод без посаде са задатком да испита потенцијалне локације за планирану базу.

У високотехнолошкој бази боравили би космонаути, а она би имала и лабораторију, као и полигон за слетање и полетање бродова и астрономску опсерваторију.

Извиђачка летјелица под називом „Луна 25" требало би да слети на Мјесечев јужни пол 2024. године, најавио је „Роскосмос".

Изградња „Луне 25" је већ у току, а када се заврши, летјелица ће бити опремљена са осам камера које ће користити за навигацију и фотографисање. Такође, летјелица ће носити и алат способан за копање и бушење површине Мјесеца.

„Луна 25" ће као гориво користити плутонијум-238, који при распаду ствара топлоту која се претвара у електричну енергију.

Њен претходник, летјелица „Луна 24", слетјела је на мјесечеву површину у августу 1976. године, а на Земљу се вратила са шест грама лунарног узорка.

Русија није једина земља која ради на дугорочном боравку на Земљином сателиту. Европска свемирска агенција такође планира стварање сопствене колоније на Мјесецу.

За разлику од Русије и Европе, Сједињене Америчке Државе су окренуте ка Марсу.

И док неки стручњаци сматрају да је то погрешно, истичући да би НАСА прво требала да постави базу на Мјесецу, а потом на Марсу, други сматрају да би повратак на Мјесец за НАСА био регресија…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана