Google odustao od gradnje stepenica do neba

Agencije
Google odustao od gradnje stepenica do neba

U kompaniji Google namjeravali su da naprave lift sa Zemlje prema satelitima u svemiru, međutim, poslije višegodišnjeg istraživanja odustali su od ove ideje.

Kao razlog su naveli nepostojanje dovoljno čvrstog materijala kojim bi povezali satelite sa Zemljom. Jedini materijal koji bi mogao biti baza za podizanje i spuštanje lifta su karbonske nanocijevi koje se još uvijk ne proizvode u većim dužinama.

U timu Google H projekta su vjerovali da će doći do materijala koji je stotinu puta jači od najkvalitetnijeg čelika, ali nisu uspjeli da ga pronađu.

Kako bi izgradili lift, timu Google-ovih stručnjaka biće potrebni kablovi dugi 100.000 kilometara kako bi satelite povezali sa Zemljom.

"To bi bilo nevjerovatno ulaganje, ali itekako isplativo ukoliko bi se jedan takav projekat realizovao", rekao je Rič DeVaul, vođa tima Google H.

Ideja o povezivanju Zemlje i svemira stara je skoro 120 godina. Ruski naučnik Konstantin Ciolkovski pisao je o ovoj temi davne 1895. godine. Njega je inspirisao Ajfelov toranj i vjerovao je da se može napraviti građevina toliko visoka da povezuje Zemlju sa geostacionarnom orbitom.

U Google-u odbijaju da potvrde da su odustali od cijelog projekta rečima da je on "samo privremeno zamrznut."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana