Tamna strana Murinjove genijalnosti

Glas Srpske
Tamna strana Murinjove genijalnosti

Mančester - Kada je Žoze Murinjo došao na klupu Mančester junajteda, većina navijača vjerovala je da počinje nova era, nadajući se da će biti bar upola uspješna kao period vladavine ser Aleksa Fergusona.

Ipak, malo više od dvije godine kasnije, Junajted je niže nego gdje je bio pod vođstvom Dejvida Mojesa i Luja van Gala.

Neuspjeh se ne može gledati samo kroz prizmu rezultata, koji su očajni na startu sezone, jer je šira slika mnogo gora. Utisak je da nesumnjiva genijalnost Žozea Murinja ima i tamnu stranu jer trofejni stručnjak polako gubi kompas, pogotovo kada stvari ne idu onako kako je zamislio. Suprotno nepisanom pravilu da njegove ekipe najbolje igraju u drugoj sezoni kada je on na klupi, prva sezona na “Old Trafordu” pokazala se najuspješnijom. Junajted se osvajanjem Lige Evrope vratio u Ligu šampiona, a trofejima u Komjuniti šildu i Liga kupu pojačao utisak da su “đavoli” na pravom putu. Međutim, stvari su se onda potpuno okrenule. Prošla sezona okončana je bez trofeja, ali na drugom mjestu Premijer lige, što je Murinjo isticao kao uspjeh. Ipak, unutrašnji problemi počeli su da uzimaju mah, Portugalčev odnos sa direktorom Edom Vudvordom postajao sve zategnutiji, da bi sve kulminiralo u prethodnih mjesec-dva. Očekivano je da dovede bar jednog centralnog beka svjetske klase, ali to se nije desilo. Nezadovoljan ishodom prelaznog roka nekoliko puta je poručio šta misli o politici kluba. Govorio je da je direktoru predao spisak sa pet imena, a da nijedan od tih igrača nije stigao, pa u skladu s tim ne prihvata ulogu najvećeg krivca. Posebna priča je njegov odnos s igračima. Prvo je na tapetu bio Luk Šo, zatim Entoni Marsijal, a kulminacija katastrofalne atmosfere uslijedila je prije nekoliko dana kada je oduzeo traku Polu Pogbi i odbio da mu pruži ruku na treningu. Samo dva dana kasnije, Pogba je bio na terenu protiv Vest Hema (1:3), što je dokaz da je Murinjo ipak pogazio svoje postulate. Dobro je poznato da je atmosfera osnova za rezultate, pa onda i ne čude sve češća posrtanja kluba, koji je naviknut da melje rivale, a ne da se muči i čuva eventualno stečenu prednost kako zna i umije. Izuzimajući izbor pojačanja i odnose u svlačionici, legende kluba najviše mu zamjeraju defanzivnu taktiku. Utakmicu protiv Vest Hema Junajted je počeo sa tri zadnja vezna Nemanjom Matićem, Skotom Mektominijem i Maruanom Felainijem. Pol Skols se zapitao da li polovina igrača uopšte ima kvalitet, a Rio Ferdinand doveo je u pitanje i njihov angažman.

- Jasno je da postoji nedostatak kvaliteta, ali je i veliko pitanje da li pojedini momci imaju želju da budu bolji. Nisam vidio da su napravili dva ili tri tačna pasa. Ne vidim na momcima da se trude da pokažu menadžeru da zaslužuju mjesto u timu, a to nije slučaj u ovom Junajtedu - rekao je Ferdinand.

Murinjo je mnogo puta u karijeri bio stjeran uza zid, ali je nekako pronalazio rješenje. Čini se da je sada u bezizlaznoj situaciji, pa nije isključeno da uskoro napusti “Old Traford”. Mediji ipak spekulišu da će “Posebni” nastaviti svoju misiju ako nekako dočeka januar jer će Pogba dobiti dozvolu da pređe u Barselonu.

Veliki derbi sedmog kola između Čelzija i Liverpula završen je 1:1, a goste je spasao Danijel Staridž u samom finišu meča, pa je lidersku poziciju preuzeo Mančester siti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana