Sudija koštao Siti, Salah odveo Liverpul u polufinale!

B92
Sudija koštao Siti, Salah odveo Liverpul u polufinale!

Ekipa Liverpula plasirala se u polufinale Lige šampiona eliminisavši Mančester Siti – 2:1 (0:1).

Ekipa Jirgena Klopa je, poslije ubijedljivog trijumfa od 3:0 u prvom susretu na Enfildu, slavila i na gostovanju na Etihadu i poslije tačno deceniju prošla među četiri najbolja tima u elitnom takmičenju.

Junaci gostiju bili su nevjerovatni Mohamed Salah i Sadio Mane, koji su neutralisali vodeći pogodak Liroja Sanea već u drugom minutu.

'Građani' su poveli već u drugom minutu, ali je ih je velika greška glavnog arbitra koštala da na odmor odu sa 2:0, što je već na startu nastavka 'kaznio' Mohamed Salah, da bi Sadio Mane u finišu stavio tačku na dvomeč.

Meč na Etihadu počeo je idealno po domaće, a Đozepu Gvardioli se već poslije 116 sekundi isplatila ultra ofanzivna taktika, pošto je njegova ekipa iz prve akcije i prvog šuta stigla do vođstva.

Virdžil van Dajk napravio je veliku grešku na sredini terena, da bi Rahim Sterling poslije prodora po levom boku poslao idealnu loptu do usamljenog Gabrijela Žezusa u kaznenom prostoru, a Brazilac smireno, rutinski savladao zemljaka Edersona.

Ništa se nije promijenilo ni poslije pogotka, L'pul nije uspijevao da pređe ni centar, dok su 'Građani' nastavili da napadaju u talasima. Najbliži drugom pogotku bio je agilni Bernardno Silva, koji je tokom većeg dijela prvog poluvremena pravio najveće probleme odbrane rivala.

Prva dva pokušaja, sa desetak metara, izblokirana su mu, dok je 'bomba' koju je uputio sa tridesetak metara završila 'na stativi'. Siti na kraju nije uspio da stigne do toliko željenog pogotka do odlaska na odmor, ali je ključnu ulogu nažalost odigrala sudijska trojka iz Španije na čelu sa Antonijom Mateuom Lahosom.

Tačnije, direktni krivac jeste linijski pomoćnik koji je poslije lošeg istrčavanja i boksovanja Lorisa Karijusa svirao nepostojeći ofsajd Sanea u 42. minutu. Em je njemački golman pogodio saigrača Džejmsa Milnera, em Sane nije bio u ofsajdu kada je sa manje od dva metra odbitak smjestio u praznu mrežu.

Međutim, moglo je u posljednjim sekundama da sve ode i u drugu stranu da je Aleks Okslejd-Čemberlen uspio da pogodi gol, pošto je obišao Edersona na ivici peterca poslije dodavanja Salaha, ali je otišao previše u stranu.

Gvardiola je zbog žučnih protesta, ali i dobacivanja Lahosu da zaćuti poslat na tribine, da bi sve bilo gotovo poslije desetak minuta igre u nastavku.

Klop je uspio u nameri da natera svoju ekipu da 'stane' na loptu i čeka eventualnu šansu za munjenjevitu kontru, što se i dogodilo u 56. minutu.

Egipćanin, koji je osmim golom u sezoni postao najbolji strelac Liverpula u jednoj sezoni Lige šampiona, odigrao je dupli pâs sa Senegalcem, a ovaj lijepo proturio loptu pored čuvara prije nego što je oboren u šesnaestercu.

Lahos je odlučio da ne svira faul i dobro je postupio – Salah je pokupio loptu i lob udarcem prebacio NIkolasa Otamendija i Edersona za veliko slavlje svih u crvenom.

Pokušao je španski menadžer nešto da promijeni uvođenjem Serhija Kuna Aguera, ali je gost ipak bio taj koji je još jednom uspio da zatrese mrežu.

Tačku na fenomenalan dvomeč stavlja Mane poslije velike greške Otamendija, ulazi u kazneni i preciznim, plasiranim udarcem pogađa dalju 'malu mrežicu'.

Preostala dva para, Real Madrid – Juventus (3:0) i Bajern Minhen – Sevilja (2:1) na programu su u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana