Korpucionaški skandal u fudbalu potresa Englesku

Agencije
Korpucionaški skandal u fudbalu potresa Englesku

London - Engleski list "Dejli telegraf" nastavio je da iznosi nove detalje o korupcionaškom skandalu u tamošnjem fudbalu, a poslije Seme Alardajsa novooptuženi su menadžer Kvins Park Rendžersa Džimi Floj Haselbank, trener Barnslija Tomi Raj i vlasnik Lidsa Masimo Čelino.

Bivši holandski fudbaler Haselbank, koji je nosio dres Čelzija i Atletiko Madrida snimljen je kako dogovara posao sa biznismenom koji je ustvari bio prerušeni novinar "Telegrafa" na zadatku. Riječ je o prodaji igrača i za tu uslugu Holanđanin je tražio 55.000 funti.

-  Mogu li da budem plaćen u Holandiji? Znate, ako radim u inostranstvu onda tamo mogu da budem i plaćen. Ukoliko to bude ovdje moraću da platim porez, a moja banka je u Holandiji. Ako bude tako onda kad donesem pare u Englesku moram da platim između deset i 15 odsto poreza za razliku od 45 odsto, a to je velika razlika - kazao je u razgovoru Haselbank.

Englesku trese veliki skandal jer pomenuti dnevnik svaki dan otkriva nove detalje. Prvo je na udaru bio Alardajs koji je dobio otkaz zbog toga što je na snimku pričao o tome kako mogu da se zaobiđu pravila i kako bi pomogao menadžerima da kod transfera igrača izbjegnu zabranu pravila "treće strane" koje je na Ostrvu odavno na snazi. Trener Barnslija Tomi Rajt snimljen je kako obećava da će pomoći "biznismenima" da mimo pravila dovedu njihove igrače u klub za 5.000 funti. On je na nekoliko sastanaka primio mito, a klub je na to reagovao suspenzijom.

Čelino je snimljen kako dogovara da firma pomenutih "biznismena" postane jedan od dioničara kluba i da taj način dobijaju novac od prodaje njihovih igrača. To se direktno kosi sa pravilom o učešću "treće strane" o prodaji igrača koje zabranjuju i FA i FIFA.

- Ove godine sam potrošio osam miliona na pojačanja, hoćete da finansirate to i date 20 odsto? Toliko ćete dobiti od igrača, to je jedini način. Kao dioničar u klubu možete da nas finansirate i da tražite sve šta želite, pa i procenat, to je dozvoljeno u Engleskoj - rekao je Čelino na snimku.

Negiranje optužbi

Povodom svega oglasio se fudbalski klub Lids koji brani svog vlasnika i ističe da je sve laž te da Čelino nije rekao ništa nelegalnim radnjama. Haselbank tvrdi da nije obećao kupovinu igrača mimo pravila već da je pregovarao o tome da drži predavanje u Singapuru za pomenutu svotu. Uprava KPR-a stala je u njegovu odbranu i neće ga suspendovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana