Stefan Birčević, srpski košarkaš za “Glas Srpske”: Sanjam zlato na Svjetskom prvenstvu

Nikola Lučić
Stefan Birčević, srpski košarkaš za “Glas Srpske”: Sanjam zlato na Svjetskom prvenstvu

Verujem da je Srbija spremna da nakon tri uzastopne srebrne medalje na poslednja tri velika takmičenja konačno napravi poslednji korak na Svetskom prvenstvu u Kini i vrati toliko čekano zlato tamo gde mu je i mesto. Kod nas se stalno pojavljuju neki novi mladi igrači i mislim da imamo kvalitet da dominiramo svetskom i evropskom košarkom u narednih nekoliko godina.

Izjavio je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” novi košarkaš Banvita i reprezentativac Srbije Stefan Birčević, koji je učestvovao u svim akcijama svoje selekcije prethodnih nekoliko godina, osvajači svjetsko, olimpijsko i evropsko srebro. U karijeri je nastupao za Metalac, Radnički iz Kragujevca, Estudijantes, Partizan i Istanbul.

- Nakon isteka ugovora sa Istanbulom želja mi je bila da ostanem u turskoj ligi. Vrlo brzo sam našao angažman i potpisao ugovor sa Banvitom koji je prošlu sezonu ušao u plej-of turskog prvenstva, te četvrtfinale FIBA Lige šampiona. Nadam se da ćemo predstojeće sezone otići i korak dalje, a na meni je da nastavim sa napornim radom i da pružim što bolje partije kako bih pomogao ekipi - rekao je Birčević

GLAS: Oporavak od povrede Vas je spriječio da pomognete Srbiji u kvalifikacijama. Šta očekujete od “orlova” u duelu sa Njemačkom?

BIRČEVIĆ: Pobedu, naravno. Pratim sva dešavanja u reprezentaciji. Nisam u mogućnosti da pomognem momcima jer sam imao manju povredu i još se oporavljam pa nisam dovoljno spreman za takmičarske mečeve. Meč sa Nemačkom je jako bitan i biću u Novom Sadu u ponedeljak da pružim podršku momcima. Ne sumnjam da ćemo izboriti plasman na Svetsko prvenstvo i zaista sam uveren da ako budemo kompletni možemo doći do toliko željenog zlata. Srbija je zemlja košarke i uvek ima najviše ambicije.

GLAS: Koja medalja osvojena u dresu Srbije je najdraža?

BIRČEVIĆ: Teško mi se odlučiti koja je najdraža. Prva medalja sa Svetskog prvenstva u Španiji je uvek posebno draga, bilo je mnogo uspona i padova, ali smo na kraju pokazali timski duh i osvojili srebro zlatnog sjaja. Ne računajući Amerikance kojima niko nije mogao da parira, Srbija je tada bila prvak ostatka sveta. Ipak, izdvojiću olimpijsko srebro jer je olimpijada san svakog sportiste, veliki uspeh je samo učešće zbog toga što je to najveći sportski događaj na svetu, a osvojiti medalju je nešto posebno.

GLAS: Jeste li zadovoljni svojim igrama u Partizanu i kakva je bila saradnja sa Aleksandrom Džikićem?

BIRČEVIĆ: Igrama u Partizanu moram biti zadovoljan, ali mislim da smo mogli da postignemo mnogo bolje rezultate da nije bilo nesrećnog događaja na Kupu Radivoja Koraća, kada smo ostali bez pola tima. Što se tiče saradnja sa Džiletom moram da kažem da je bila izvanredna, on je vrhunski trener i njegovi saveti su mi mnogo pomogli.

GLAS: Radili ste sa mnogo vrhunskih trenera u dosadašnjem toku karijere, možete li izdvojiti nekoga čiji su Vam savjeti najviše pomogli?

BIRČEVIĆ: Gde god sam igrao imao sam sreću da radim sa vrhunskim trenerima pa ne mogu da se odlučim za jednog. Pre svega na moju odluku da se profesionalno bavim košarkom uticao je Dušan Stevanović, jer sam se ranije bavio plivanjem i rukometom. On je moj prvi trener i redovno se čujemo, njegovi saveti mi mnogo pomažu. Prvu pravu priliku sam dobio kod Vlade Đurovića u Metalcu, kasnije je došao Milovan Stepandić sa kojim je takođe bila odlična saradnja. Naravno, tu je i Miroslav Nikolić s kojim sam proveo sjajne tri sezone u Radničkom iz Kragujevca, a zajedno smo i u reprezentaciji. 

GLAS: Igrali ste u Španiji dvije godine, sada ste u Turskoj, koja liga je po Vama kvalitetnija?

BIRČEVIĆ: Mislim da je veći kvalitet u Turskoj zbog toga što svaki tim ima veliki broj stranih košarkaša. Svaka ekipa ima barem šest igrača koji dolaze izvan Turske, ali u svakom slučaju lepo je igrati u tako jakim ligama kao što su ove dve.

GLAS: S kim se najviše družite od srpskih igrača?

BIRČEVIĆ: Ne bih nekoga posebno izdvajao, prošle godine sam možda najviše vremena provodio sa Ognjenom Kuzmićem, Bobanom Marjanovićem i Stefanom Jovićem.

Partizan velika ljubav

GLAS: Bili ste član Partizana, mogu li navijači očekivati Vaš povratak u klub?

BIRČEVIĆ: S obzirom na to da smo svi u porodici navijači Partizana od malih nogu mi je bila želja da zaigram u “crno-belom” dresu. Voleo bih se jednog dana vratiti u najdraži klub i nastaviti tamo gde sam stao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana