Rumuni na debiju stigli do pehara

Dijana Dujić
Rumuni na debiju stigli do pehara

Doboj - Rumunska ekipa CSM Bukurešt podigla je pobjednički pehar na 48. međunarodnom rukometnom TV turniru šampiona "Doboj 2016", pošto je u finalu savladala prvaka Slovačke Tatran Prešov sa 28:25.

U vrlo izjednačenom meču dva kvalitetna rivala možda i ključnu prednost Rumuni su stekli u finišu prvog dijela, kada u otišli na plus tri. Ta zaliha bila je dovoljna debitantu na ovom turniru da osvoji pobjednički pehar, ali i nagradu od 10.000 evra.

- Bila je ovo teška utakmica, kakva i priliči završnici ovakvog turnira, koji ima dugu tradiciju. Čast je igrati finale i osvojiti ga - rekao je prvotimac Bukurešta Krsto Milošević.

Nakon što su 2013. i 2014. godine podizali pobjednički pehar u Doboju, ove, kao i prošle godine, Tatran Prešova mora da se zadovolji drugim mjestom i nagradom od 7.500 evra.

- Čestitke timu iz Bukurešta. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu i turnir, koji nam je poslužio kao generalna proba za kvalifikacioni turnir Lige šampiona kojem smo domaćini idućeg vikenda. To je za nas primarni cilj ove sezone - rekao je pivot Tatrana Leon Vučko.

Treće mjesto i 5.000 evra pripalo je šampionu BiH Izviđaču, koji je bio bolji od domaćina Sloge sa 37:36. Vojvodina je osvojila peto mjesto savladavši Budvansku rivijeru sa 30:28. Sedmo mjesto pripalo je ekipi Sasja iz Belgije i to bez borbe, jer rukometaši Dervente zbog ranije dogovorenih obaveza u Hrvatskoj nisu mogli da igraju posljednjeg dana turnira.

Najbolji igrač turnira je francuski internacionalac iz ekipe CSM Bukurešt Gijom Saurina, koji po tradiciji nije našao mjesto u najboljoj sedmorici turnira. Ekipe finalisti imaju po tri predstavnika. Odličnim odbranama mjesto na golu rezervisao je sebi bivši golman Borca m:tel Mario Blažević, a pored njega iz pobjedničke ekipe u idealnom timu su lijevo krilo Niku Negru i njegov kolega sa suprotne strane Goce Georgijevski. Stubovi igre Tatrana Oliver Rabek i Aleksej Peskov najbolji su lijevi i desni bek, dok je kapiten Sloge Srđan Gavrić dobio nagradu za najboljeg srednjeg beka. Na poziciji pivota najviše je pokazao Živan Pešić iz Vojvodine. Organizatori su i ove godine položili ispit, pa su svi učesnici Doboj napustili srećni, uz obećanje da će se i ubuduće odazvati pozivu.

Nagrada Puhalu

Nagrada za dugogodišnji doprinos razvoju i afirmaciji turnira otišla je u ruke novinaru Slobodanu Puhalu. On je svjedok svih 48 izdanja i "živa enciklopedija" jednog od najjačih turnira na svijetu. Puhalo je bio i dugogodišnji dopisnik "Glasa Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana