Premijerligaši praznih džepova

Darko Pašagić
Premijerligaši praznih džepova

Banjaluka - Premijerligaški klubovi u nastavak prvenstvene trke krenuće 23. i 24. februara kada će biti odigrani mečevi 20. kola, ali je već sada jasno da niko od njih ove zime nije potrošio nijednu marku na dovođenje pojačanja.

A kada se sve sabere i oduzme, računajuđi i fudbalere koji su se sa pozajmica vratili u klubove, njih 12 ove zime dovelo je čak 71 igrača, a da li će oni poboljšati kvalitet elite BiH ostaje da se vidi. Upada u oči da su svi oni u nove sredine došli sa "čistim papirima", što im je svakako olakšalo potpisivanje ugovora u novim sredinama.

Čini se da su zimski prelazni rok najbolje iskoristili u redovima Radnika jer su na Gradski stadion u Bijeljini doveli čak osam novih imena: Miloša Simonovića, Srđana Bečelića, Ivana Šuberta, Stefana Barića, Dejana Maksimovića, Kenana Delića, Dinu Mujkića, dok je Ismar Hairlahović stigao na pozajmicu iz Zrinjskog.

- Možda ne bismo morali da dovodimo toliko igrača, ali je bilo dosta odlazaka, tako da smo bili prinuđeni na to. Mnogima je čudno što u cijeloj ligi ni za jednog igrača nije plaćena ni marka obeštećenja, ali je jednostavno tako. Svi su dolazili kao slobodni fudbaleri, a i oduvijek je poznato da je zimski prelazni rok daleko slabiji od ljetnog, kada je na tržištu daleko veći broj igrača u ponudi. Ipak, smatram da smo dobro prošli jer smo, prema mom mišljenju, doveli kvalitetna pojačanja, ali i nekoliko mladih fudbalera, koji bi u našim redovima trebalo da dožive punu afirmaciju - naglasio je generalni direktor Radnika Nebojša Tomić.

Predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić sa saradnicima pojačao je ekipu sa pet imena. Stigli su Marko Bašanović, Marko Anđić, Darko Mišić, Slaven Stjepanović i Haris Mehmedagić.

- U naše redove doveli smo igrače koji su nam trebali, odnosno one koje je od nas zahtijevao stručni štab na čelu sa Darkom Nestorovićem. Svi su dolazili kao slobodni fudbaleri, što je, naravno, bila olakšavajuća okolnost. Možda bih i za nekog platio obeštećenje da nam je bio potreban, ali je jasno kada se sve pogleda da se klubovi sve rjeđe odlučuju na takve poteze. Vjerovatno je u pitanju finansijski momenat jer klubovi muku muče sa novcem. A računica je jasna, bez dobre prodaje, nema ni dobre kupovine - istakao je Stanišić.

Očekivalo se ove zime da će jesenji "fenjeraš" Krupa učiniti mnogo više da pojača ekipu, ali se to nije desilo, iako je u kanjon Tijesno stiglo pet igrača, i to Krešimir Jelić, Nikola Mandić, Emanulah Blažević, Josip Miketek, dok se golman Mladen Ilić vratio sa pozajmice iz gradiške Kozare.

- Željeli smo da se još više pojačamo, ali je, realno, ponuda bila nikakva. Sve što je valjalo otišlo je vani, a ono što je nuđeno bilo je slabog kvaliteta. Naime, ko god je odigrao dobro u prvom dijelu sezone pronašao je neki inostrani angažman i otišao. U svemu tome, jedina dobra stvar je što smo doveli igrače koji su bili slobodni, tako da za njih nismo morali da platimo nikakvo obeštećenje. Da li će to biti dovoljno da bude obezbijeđen opstanak, vidjećemo, ali je evidentno da se ni ostali klubovi nisu nešto ekstra pojačali - rekao je sportski direktor Krupe Mihajlo Bučinski.

Sloboda

Prelazni rok najmirnije je prošao u tuzlanskoj Slobodi. Klub koji ove sezone slavi 100 godina postojanja i kojem je želja da izbori plasman na međunarodnu scenu nije doveo nijednog igrača, a jedino je sa pozajmice iz Bratstva (Gračanica) vratio Edina Salkića. Tim sa "Tušnja" napustili su su samo Borislav Terzić i Dino Čizmić, dok su na pozajmicu u druge sredine otišli Dino Hodžić, Adnan Mujkić i Alen Kurtalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana