Premijerligaši iz RS duguju 98.342 KM

Darko Pašagić
Premijerligaši iz RS duguju 98.342 KM

Banjaluka - Ukoliko do 28. marta ne uplate dugovanja prema bivšim igračima u iznosu od 98.342 marke, mečeve 24. kola Premijer lige BiH neće moći da odigraju četiri kluba iz Republike Srpske, Borac, Leotar, Rudar Prijedor i Slavija.

- Ako to ne učine do pomenutog datuma, na snagu će stupiti automatska suspenzija, koja će trajati dok prema igračima ne budu isplaćena dugovanja ili se ne dogovore sa njima o plaćanju u ratama. Nepostizanje dogovora automatski znači i nedobijanje finansijske licence, odnosno licence za izlazak na međunarodnu scenu - naglasio je potpredsjednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH Goran Kosorić.

U najtežoj situaciji su Banjalučani koji za pet igrača moraju da uplate 52.775 maraka, a tužili su ih nekadašnji fudbaleri Vedran Kantar, Milan Stupar, Nikola Vasiljević, Mladen Lučić i Dalibor Kozić.

- Poznato je da se nalazimo u veoma teškoj finansijskoj situaciji i da u ovom trenutku nismo u mogućnosti da izmirimo pomenuti iznos. Pokušaćemo u narednim danima da razgovaramo sa potražiocima i da pokušamo da se dogovorimo o plaćanju u nekoliko rata. Biće žalosno ako ovaj problem ne riješimo i ponovo, kao i prošle godine, ostanemo bez licence za međunarodna takmičenja  - naglasio je član Radne grupe FK Borac Stanoje Štrbac.

Leotar, koji je praktično već u nižem rangu, četvorici igrača Nenadu Rajiću, Nikoli Grubješiću, Borku Novakoviću i Darku Dreču duguje 34.867 maraka.

- Zaista ne znam na koji način će biti riješeni dugovi prema bivšim fudbalerima i u ovom trenutku niko o tome ne razmišlja, ali ni o nekim drugim važnim stvarima. Leotar je u mnogo većim problemima, jer trenutno nema trenera, igrači ne treniraju, u subotu treba da putujemo u Vitez na utakmicu. Nažalost, poslije "istorijskog" sastanka sedam dana prije nastavka prvenstva ništa nije urađeno i Leotarovi problemi se iz dana u dan uvećavaju. Činjenica je da dugovi postoje, postoje pravosnažne presude, koje moraju biti ispoštovane. Na koji način ćemo ih riješiti, zaista ne znam i ne mogu o tome da govorim - istakao je direktor stadiona "Police" Radislav Kundačina.

Rudar Prijedor Dušku Vraneševiću duguje 8.300 maraka.

- Dug prema njemu bio je 16.300, ali smo 8.000 maraka već platili. Vjerujem da ćemo i ostatak Vraneševićevih potraživanja do 28. marta uspjeti da izmirimo - rekao je sportski direktor Prijedorčana Slavko Basara.

Najmanji dug ima Slavija, koja Lazaru Vidiću mora da plati 2.400 maraka.

- Iako baš nismo u sjajnoj finansijskoj situaciji, pokušaćemo da pomenuti iznos uplatimo Vidiću - izjavio je direktor Slavije Zdravko Šavija.

Najteže Olimpiku

Osim četiri kluba iz Republike Srpske, na spisku dužnika su još tri premijerligaša. U najgorem položaju je Olimpik, koji mora do 28. marta da plati 64.547,50 maraka. Na osnovu naknade za treniranje Harisa Hajradinovića "vukovi" sa "Otoke" Željezničaru moraju da plate 56.697,50 maraka, a dužni su još i bivšim igračima Ognjenu Đelmiću (4.500) i Seadu Bučanu (3.350 maraka). Željezničar bivšem golmanu i treneru čuvara mreže Adnanu Guši duguje 17.000, a Zvijezda Gradačac nekadašnjem igraču Iliji Ristaniću 6.960 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana