Pod lupom radne dozvole fudbalera

Dušan Repija
Pod lupom radne dozvole fudbalera

Banjaluka - Služba za poslove sa strancima BiH za vikend je najavila posjetu svim utakmicama Premijer lige s ciljem provjere da li strani fudbaleri koji igraju u klubovima iz BiH imaju radne i boravišne dozvole.

Kraj marta je i konačan rok koji je dat sportskim klubovima da regulišu status stranih državljana u svojim redovima. U Premijer ligi BiH igra 89 fudbalera iz inostranstva, a njihovi klubovi će zaključno sa današnjim danom morati da izvade sve potrebne papire da bi njihov boravak u BiH bio legalan.

- Zakon je jasan. Bez radne i boravišne dozvole nijedan strani igrač ne može da radi, odnosno profesionalno da igra za neki od timova u BiH. U prošlosti se mnogo puta dešavalo da sportisti krše pravila. Nekolicinu smo hvatali bez radne i boravišne dozvole i nismo primjenjivali najrepresivnije mjere - deportovanje iz zemlje i zabranu ulaska u BiH u periodu od godinu do pet godina. Sada smo odlučili da tome stanemo na kraj - rekla je portparol Službe za poslove sa strancima Sanja Škuletić - Malagić.

Da bi inspektori za strance utvrdili da strani državljanin nezakonito radi u BiH, moraju ga zateći na radnom mjestu te utvrditi da ne posjeduje boravišnu dozvolu. Konkretno, kada je riječ o sportistima, to znači da ih inspektori moraju zateći na utakmici.

- Nažalost, zbog nepoznavanja imigracionih propisa BiH, legitimisanje stranih igrača poslije utakmica na kojima su igrali neosnovano je u sportskim klubovima nazivano "sačekušama" i izazivalo negodovanje - rekla je Sanja Škuletić - Malagić.

Problem brojnih sportskih klubova predstavljaju dugovanja prema državi za poreze i doprinose te su im zbog toga blokirani računi, što ih sve zajedno dovodi do nemogućnosti pribavljanja radne dozvole za strane igrače ili trenere, što je preduslov za dobijanje boravišne dozvole.

- Obavijestili smo klubove prije 20 dana o kontroli i mislim da neće biti problema za vikend. Ukoliko se desi da neki igrač nije imao potrebne papire dobićemo izvještaj u ponedjeljak i pokrenuti odgovarajuće mjere - rekao je direktor sektora za takmičenje pri FS BiH Elmir Pilav.

Klubovi

Klubovi iz Republike Srpske uspješno su riješili problem sa stranim fudbalerima i ne očekuju probleme prilikom kontrole.

- U Leotaru igra šest fudbalera iz inostranstva i imamo sve potrebne papire da su oni legalno u BiH i da imaju potrebne dozvole - rekli su u trebinjskom prvoligašu.

Slična situacija je i sa strancima iz Borca, Rudar Prijedora, Radnika, Slavije i Mladosti iz Velike Obarske.

 

Ostali sportovi

Odmah poslije fudbala na tapetu će se naći i ostali sportovi.

- Morali smo od nečega da krenemo. Smatramo da je fudbal najpopularniji sport u BiH i da bi trebalo da bude primjer za ostale, ali vrlo brzo ćemo inspektore poslati i na utakmice ostalih sportova - rekla je Sanja Škuletić -  Malagić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana