Под лупом радне дозволе фудбалера

Душан Репија
Под лупом радне дозволе фудбалера

Бањалука - Служба за послове са странцима БиХ за викенд је најавила посјету свим утакмицама Премијер лиге с циљем провјере да ли страни фудбалери који играју у клубовима из БиХ имају радне и боравишне дозволе.

Крај марта је и коначан рок који је дат спортским клубовима да регулишу статус страних држављана у својим редовима. У Премијер лиги БиХ игра 89 фудбалера из иностранства, а њихови клубови ће закључно са данашњим даном морати да изваде све потребне папире да би њихов боравак у БиХ био легалан.

- Закон је јасан. Без радне и боравишне дозволе ниједан страни играч не може да ради, односно професионално да игра за неки од тимова у БиХ. У прошлости се много пута дешавало да спортисти крше правила. Неколицину смо хватали без радне и боравишне дозволе и нисмо примјењивали најрепресивније мјере - депортовање из земље и забрану уласка у БиХ у периоду од годину до пет година. Сада смо одлучили да томе станемо на крај - рекла је портпарол Службе за послове са странцима Сања Шкулетић - Малагић.

Да би инспектори за странце утврдили да страни држављанин незаконито ради у БиХ, морају га затећи на радном мјесту те утврдити да не посједује боравишну дозволу. Конкретно, када је ријеч о спортистима, то значи да их инспектори морају затећи на утакмици.

- Нажалост, због непознавања имиграционих прописа БиХ, легитимисање страних играча послије утакмица на којима су играли неосновано је у спортским клубовима називано "сачекушама" и изазивало негодовање - рекла је Сања Шкулетић - Малагић.

Проблем бројних спортских клубова представљају дуговања према држави за порезе и доприносе те су им због тога блокирани рачуни, што их све заједно доводи до немогућности прибављања радне дозволе за стране играче или тренере, што је предуслов за добијање боравишне дозволе.

- Обавијестили смо клубове прије 20 дана о контроли и мислим да неће бити проблема за викенд. Уколико се деси да неки играч није имао потребне папире добићемо извјештај у понедјељак и покренути одговарајуће мјере - рекао је директор сектора за такмичење при ФС БиХ Елмир Пилав.

Клубови

Клубови из Републике Српске успјешно су ријешили проблем са страним фудбалерима и не очекују проблеме приликом контроле.

- У Леотару игра шест фудбалера из иностранства и имамо све потребне папире да су они легално у БиХ и да имају потребне дозволе - рекли су у требињском прволигашу.

Слична ситуација је и са странцима из Борца, Рудар Приједора, Радника, Славије и Младости из Велике Обарске.

 

Остали спортови

Одмах послије фудбала на тапету ће се наћи и остали спортови.

- Морали смо од нечега да кренемо. Сматрамо да је фудбал најпопуларнији спорт у БиХ и да би требало да буде примјер за остале, али врло брзо ћемо инспекторе послати и на утакмице осталих спортова - рекла је Сања Шкулетић -  Малагић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана