Mutno more na Jadranu

Ivan Dragičević
Mutno more na Jadranu

Celje - Vicešampion Slovenije Zlatorog Laško i hrvatski Kvarner odbili su da nastupe u idućoj sezoni ABA lige jer ne mogu da obezbijede budžet i formiraju konkurentne timove za učešće u ovom takmičenju.

Slovenački klub konsultovao se sa svojim glavnim sponzorom Pivovarnom Laško koja je odbila da uloži još veća sredstva pa će Slovenci i naredne sezone učestvovati u domaćoj Telemah ligi, dok su se Riječani zahvalili na pozivnici. Ovakve odluke znače da ABA liga u ovom trenutku ima 12 sigurnih učesnika, a direktor lige Krešimir Novosel nije mogao da potvrdi da li će to biti konačan broj ili će se liga širiti na 14 učesnika kako je odlučeno na posljednjoj Skupštini.

- Moramo da budemo ekspeditivni. Tokom vikenda razgovaraćemo telefonski, a nova sjednica mora biti održana što prije. Ne mogu da kažem da li će ostati format od 12 klubova ili ćemo slati pozivnice po nacionalnim koeficijentima - rekao je Novosel.

Ukoliko se čelnici lige odluče za drugu navedenu opciju, poziv ode na adresu vicešampiona BiH Kaknja, dok bi 14. klub trebalo da bude drugi tim Makedonije Kumanovo. Pitanje je koliko je realno da se liga izlaže novim, potencijalnim odbijenicama, tako da je sada u igri opcija od 12 klubova.

- Kao prvi operativac ne mogu da odlučim o broju klubova, ali sam bliži opciji da to bude koncept sa 12 ekipa. Imamo interesenata za dva upražnjena mjesta, ali ne želimo da ustupimo mjesto nekom ko to po kvalitetu ne zaslužuje. Ekipe van bivše Jugoslavije nisu opcija, kao što je to bio slučaj ranijih godina - zaključio je Novosel.

Komplikacije zbog Olimpije

Iako su čelnici ljubljanske Olimpije kao jednog od osnivača lige tražili i dobili specijalnu pozivnicu za nastup u ABA ligi predstojeće sezone, klub iz glavnog grada Slovenije odustao je od regionalnog takmičenja jer nema da plati 150.000 evra. Ovakav potez najtrofejnijeg slovenačkog kluba je sraman jer je izigrano povjerenje rukovodstva ABA lige. Podsjećamo da Olimpija ni prošle sezone rezultatom nije izborila nastup u regionalnom takmičenje već je kao i ovog ljeta izdejstvovala pozivnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana