Košarkašica Nikolina Todorović: Živim san iz djetinjstva

Vasilije Radosavac
Košarkašica Nikolina Todorović: Živim san iz djetinjstva

Majami - Banjalučka košarkašica Nikolina Todorović živi svoj san jer već drugu godinu igra američku koledž košarku, a ova supertalentovana djevojka od ove sezone se izborila za prvu postavu Internacionalnog univerziteta Florida u Majamiju.

Sezona u prvoj diviziji NCAA lige, koju igra bivša košarkašica banjalučkog Borca, jako je naporna jer traje od oktobra do marta i broji preko 30 utakmica protiv ekipa iz svih dijelova Amerike.

- Sve je kao san. Košarka mi oduzima dosta vremena, treniram dva do tri puta dnevno. Ujutro najčešće idemo u teretanu i radimo na fizičkoj snazi, a nakon toga radimo individualni trening. Poslije svega toga imamo timski trening koji traje pet sati. Igranje velikog broja utakmica mi je omogućilo da proputujem kroz skoro cijelu državu i vidim gradove koje vjerovatno ne bih imala priliku da posjetim da nisam sportista - rekla je Todorovićeva.

Ona je rođena 17. juna 1994. godine, a na prvoj godini kao "ruki" Banjalučanka se vrlo dobro snašla, što joj je donijelo mjesto u startnoj postavi "pantera", kako je nadimak ovog univerziteta.

- Košarkaška pravila su poprilično različita od onih u BiH i Evropi, ali sam se brzo adaptirala na američki sistem, uz više kontakata prilikom igre. To me nije spriječilo da se izborim za startnu petorku i predstavljam ovaj univerzitet najbolje što mogu - rekla je Todorovićeva.

Iako se odlično snašla u Majamiju, priznaje da je često uhvati nostalgija, a najviše joj nedostaje porodica.

- Kući se obično vraćam početkom ljeta, a u međuvremenu se većinom čujemo putem interneta i društvenih mreža. Sve u svemu, mnogo se trudim da budem što bolja u školi i na terenu i da učinim svoje roditelje ponosnim. Isto tako i da predstavim svoju državu i grad na najbolji mogući način i da dokažem kakav potencijal sportisti sa ovih prostora zaista imaju - naglasila je Todorovićeva.

Ona je nastupala za reprezentaciju Republike Srpske, prošle godine dobila je poziv da nastupi i za najbolju selekciju BiH, ali nije dobila dozvolu svog trenera s koledža, kako se ne bi izlagala riziku od povreda.

Studiranje

Pored igranja košarke i stalnih putovanja, Nikolina Todorović na Internacionalnom univerzitetu Florida dobila je punu sportsku stipendiju na četiri godine i pohađa dva smjera.

- Kad ne igram košarku, studiram međunarodne odnose i diplomatiju, te političke nauke. Trenutno završavam drugu godinu sa svim desetkama. Proglašena sam za jednu od sportistkinja sa najvišim akademskim prosjekom - rekla je Todorovićeva.

 

Ajverson

Košarkaški uzor mladoj Banjalučanki je bivši as Filadelfije Alen Ajverson.

- Divila sam se njegovim potezima i maštam da jednog dana igram kao on. Naravno, biće to vrlo teško, ali daću sve od sebe kako bih što više napredovala i zaigrala u najkvalitetnijoj ligi svijeta WNBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana