Кошаркашица Николина Тодоровић: Живим сан из дјетињства

Василије Радосавац
Кошаркашица Николина Тодоровић: Живим сан из дјетињства

Мајами - Бањалучка кошаркашица Николина Тодоровић живи свој сан јер већ другу годину игра америчку колеџ кошарку, а ова суперталентована дјевојка од ове сезоне се изборила за прву поставу Интернационалног универзитета Флорида у Мајамију.

Сезона у првој дивизији NCAA лиге, коју игра бивша кошаркашица бањалучког Борца, јако је напорна јер траје од октобра до марта и броји преко 30 утакмица против екипа из свих дијелова Америке.

- Све је као сан. Кошарка ми одузима доста времена, тренирам два до три пута дневно. Ујутро најчешће идемо у теретану и радимо на физичкој снази, а након тога радимо индивидуални тренинг. Послије свега тога имамо тимски тренинг који траје пет сати. Играње великог броја утакмица ми је омогућило да пропутујем кроз скоро цијелу државу и видим градове које вјероватно не бих имала прилику да посјетим да нисам спортиста - рекла је Тодоровићева.

Она је рођена 17. јуна 1994. године, а на првој години као "руки" Бањалучанка се врло добро снашла, што јој је донијело мјесто у стартној постави "пантера", како је надимак овог универзитета.

- Кошаркашка правила су поприлично различита од оних у БиХ и Европи, али сам се брзо адаптирала на амерички систем, уз више контаката приликом игре. То ме није спријечило да се изборим за стартну петорку и представљам овај универзитет најбоље што могу - рекла је Тодоровићева.

Иако се одлично снашла у Мајамију, признаје да је често ухвати носталгија, а највише јој недостаје породица.

- Кући се обично враћам почетком љета, а у међувремену се већином чујемо путем интернета и друштвених мрежа. Све у свему, много се трудим да будем што боља у школи и на терену и да учиним своје родитеље поносним. Исто тако и да представим своју државу и град на најбољи могући начин и да докажем какав потенцијал спортисти са ових простора заиста имају - нагласила је Тодоровићева.

Она је наступала за репрезентацију Републике Српске, прошле године добила је позив да наступи и за најбољу селекцију БиХ, али није добила дозволу свог тренера с колеџа, како се не би излагала ризику од повреда.

Студирање

Поред играња кошарке и сталних путовања, Николина Тодоровић на Интернационалном универзитету Флорида добила је пуну спортску стипендију на четири године и похађа два смјера.

- Кад не играм кошарку, студирам међународне односе и дипломатију, те политичке науке. Тренутно завршавам другу годину са свим десеткама. Проглашена сам за једну од спортисткиња са највишим академским просјеком - рекла је Тодоровићева.

 

Ајверсон

Кошаркашки узор младој Бањалучанки је бивши ас Филаделфије Ален Ајверсон.

- Дивила сам се његовим потезима и маштам да једног дана играм као он. Наравно, биће то врло тешко, али даћу све од себе како бих што више напредовала и заиграла у најквалитетнијој лиги свијета WNBA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана