Ibrahim Kutlaj, za Glas Srpske: Košarka i Dejan spajaju ljude

Ratomir Mijanović
Ibrahim Kutlaj, za Glas Srpske: Košarka i Dejan spajaju ljude

Ibrahim Kutlaj, nekadašnji "snajper" turske reprezentacije i saigrač Dejana Bodiroge iz zlatnih dana Panatinaikosa, ovih dana boravio je u Trebinju, na kampu koji organizuje proslavljeni srpski as.

Učestvovao je kao Dejanov veliki prijatelj i na revijalnoj utakmici koja je odigrana u okviru kampa i podsjetio na svoje blistave dane. Nije aktivan košarkaš, ali i dalje je u ovom sportu. Kao i svaka velika zvijezda, jednostavan, sa osmijehom na licu prihvatio je da razgovara za "Glas Srpske".

* GLAS: Kakvi su utisci iz Trebinja?

KUTLAJ: Prepun sam najljepših utisaka. Dejan Bodiroga, moj veliki prijatelj, pozvao me i ranije da dođem ovdje, ali nikako nisam uspio sve to da uklopim s obavezama. Kada sam vidio kvalitet organizacije i radost na licima svakog učesnika kampa, shvatio sam da je ovdje urađen jedan veličanstven posao. Sjajno se osjećam i uživam u Trebinju. Zaista, hvala Dejanu na pozivu.

* GLAS: Ovaj sport je oduvijek širio vedar, pozitivan duh?

KUTLAJ: Košarka ima pozitivnu misiju svuda u svijetu, a evo i na ovim prostorima. Igrao sam u Grčkoj dugo i tamo sam doživio svoje najbolje godine, makar zasad. Košarkaši igraju zajedno, dijele strast prema igri, vesele se zajedno, tuguju zajedno, bez obzira na to iz koje zemlje dolazili. Tako je i ovdje u kampu, i to je odlično. Treba nam mir svuda u svijetu.

* GLAS: Igrali ste u Grčkoj, a bili turski reprezentativac. Jeste li imali problema?

KUTLAJ: Turci i Grci su imali dosta problema u prošlosti, ali ja kao Turčin koji je igrao košarku u Grčkoj nisam imao nijedan problem. Navijači klubova gdje sam igrao voljeli su me. Ovi drugi baš i ne. Fanovi Olimpijakosa imaju problema sa uspjesima Panatinaikosa, ne sa mnom kao Turčinom.

* GLAS: U Trebinju su izgrađeni košarkaški tereni na mjestu gdje je nekada bila u ratu srušena begova kuća. Djeca sa svih svjetskih meridijana, svih vjera i nacija, dolaze i igraju košarku na ovim terenima?

KUTLAJ: Trebinje je veoma lijep grad pun istorije. Da se razumijemo, Dejan je mogao da napravi kamp gdje je god htio, ali odabrao je Trebinje i uvjeren sam da nije pogriješio. Ovo mjesto mu mnogo znači i on dosta znači Trebinjcima. Ja ću mu u toj misiji spajanja djece svih religija sa svih kontinenata uvijek pomagati. On je ovdje izgradio centar na radost svih košarkaša bez obzira na to odakle da dolaze. Košarka spaja ljude, Dejan je spojio ljude, i to je sjajno.

* GLAS: Niste aktivan košarkaš, ali ste i dalje u ovom sportu?

KUTLAJ: Prestao sam da igram aktivnu košarku, ali i dalje sam u košarci, učestvujem u kampovima na svoj način, pravim TV emisije, popularišem igru pod obručima. Učim ih da budu i dobri košarkaši i dobri ljudi.

* GLAS: Turska će uskoro ugostiti najbolje svjetske reprezentacije. Favorita nema?

KUTLAJ: Ovaj turnir biće izjednačen. Dosta ekipa s pravom konkuriše za medalje. Američki tim će nastupiti znatno slabiji nego ranije, nema Brajanta, Džejmsa i još nekih igrača. Španija i bez Gasola ima odličnu ekipu. Srbija je odlično igrala na EP u Poljskoj. Nije lako održati kontinuitet, ali sam siguran da će "orlovi" igrati zapaženu ulogu. Argentina je uvijek jaka, kao i Litvanija. Turski tim ima mlade talentovane igrače. Igraćemo pred svojim navijačima, što nekad može da bude i presudno.

* GLAS: Hvala i želimo vam srebrnu medalju na Svjetskom šampionatu. Zlato ide Srbiji!

KUTLAJ: Hvala i vama. Ne bih imao ništa protiv.

NBA liga

GLAS: Kratko ste igrali i u NBA ligi?

KUTLAJ: Relativno kasno sam otišao, kada sam imao 31 godinu, a to baš i nije pravo vrijeme za odlazak. No, želio sam da vidim kako jedna takva liga funkcioniše, ima li tamo mjesta za mene. Nisam mnogo igrao iako nam je krenulo odlično. I ja sam odlično igrao, a onda sam se povrijedio. Tu su kola krenula nizbrdo, ali sve je bilo svakako dragocjeno iskustvo.

Povratak

* GLAS: Hoćemo li se vidjeti dogodine?

KUTLAJ: Vjerujem da ću opet doći na kamp. Mogao bih da dovedem i neke svoje mlade igrače. Da treniraju, uče i druže se. Za njih bi bilo i te kako korisno, ali svakako očekujem da bi i Dejan mogao da dođe do nas na naše terene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana