Ибрахим Кутлај, за Глас Српске: Кошарка и Дејан спајају људе

Ратомир Мијановић
Ибрахим Кутлај, за Глас Српске: Кошарка и Дејан спајају људе

Ибрахим Кутлај, некадашњи "снајпер" турске репрезентације и саиграч Дејана Бодироге из златних дана Панатинаикоса, ових дана боравио је у Требињу, на кампу који организује прослављени српски ас.

Учествовао је као Дејанов велики пријатељ и на ревијалној утакмици која је одиграна у оквиру кампа и подсјетио на своје блиставе дане. Није активан кошаркаш, али и даље је у овом спорту. Као и свака велика звијезда, једноставан, са осмијехом на лицу прихватио је да разговара за "Глас Српске".

* ГЛAС: Какви су утисци из Требиња?

КУТЛAЈ: Препун сам најљепших утисака. Дејан Бодирога, мој велики пријатељ, позвао ме и раније да дођем овдје, али никако нисам успио све то да уклопим с обавезама. Када сам видио квалитет организације и радост на лицима сваког учесника кампа, схватио сам да је овдје урађен један величанствен посао. Сјајно се осјећам и уживам у Требињу. Заиста, хвала Дејану на позиву.

* ГЛAС: Овај спорт је одувијек ширио ведар, позитиван дух?

КУТЛAЈ: Кошарка има позитивну мисију свуда у свијету, а ево и на овим просторима. Играо сам у Грчкој дуго и тамо сам доживио своје најбоље године, макар засад. Кошаркаши играју заједно, дијеле страст према игри, веселе се заједно, тугују заједно, без обзира на то из које земље долазили. Тако је и овдје у кампу, и то је одлично. Треба нам мир свуда у свијету.

* ГЛAС: Играли сте у Грчкој, а били турски репрезентативац. Јесте ли имали проблема?

КУТЛAЈ: Турци и Грци су имали доста проблема у прошлости, али ја као Турчин који је играо кошарку у Грчкој нисам имао ниједан проблем. Навијачи клубова гдје сам играо вољели су ме. Ови други баш и не. Фанови Олимпијакоса имају проблема са успјесима Панатинаикоса, не са мном као Турчином.

* ГЛAС: У Требињу су изграђени кошаркашки терени на мјесту гдје је некада била у рату срушена бегова кућа. Дјеца са свих свјетских меридијана, свих вјера и нација, долазе и играју кошарку на овим теренима?

КУТЛAЈ: Требиње је веома лијеп град пун историје. Да се разумијемо, Дејан је могао да направи камп гдје је год хтио, али одабрао је Требиње и увјерен сам да није погријешио. Ово мјесто му много значи и он доста значи Требињцима. Ја ћу му у тој мисији спајања дјеце свих религија са свих континената увијек помагати. Он је овдје изградио центар на радост свих кошаркаша без обзира на то одакле да долазе. Кошарка спаја људе, Дејан је спојио људе, и то је сјајно.

* ГЛAС: Нисте активан кошаркаш, али сте и даље у овом спорту?

КУТЛAЈ: Престао сам да играм активну кошарку, али и даље сам у кошарци, учествујем у камповима на свој начин, правим ТВ емисије, популаришем игру под обручима. Учим их да буду и добри кошаркаши и добри људи.

* ГЛAС: Турска ће ускоро угостити најбоље свјетске репрезентације. Фаворита нема?

КУТЛAЈ: Овај турнир биће изједначен. Доста екипа с правом конкурише за медаље. Aмерички тим ће наступити знатно слабији него раније, нема Брајанта, Џејмса и још неких играча. Шпанија и без Гасола има одличну екипу. Србија је одлично играла на ЕП у Пољској. Није лако одржати континуитет, али сам сигуран да ће "орлови" играти запажену улогу. Aргентина је увијек јака, као и Литванија. Турски тим има младе талентоване играче. Играћемо пред својим навијачима, што некад може да буде и пресудно.

* ГЛAС: Хвала и желимо вам сребрну медаљу на Свјетском шампионату. Злато иде Србији!

КУТЛAЈ: Хвала и вама. Не бих имао ништа против.

NBA лига

ГЛAС: Кратко сте играли и у NBA лиги?

КУТЛAЈ: Релативно касно сам отишао, када сам имао 31 годину, а то баш и није право вријеме за одлазак. Но, желио сам да видим како једна таква лига функционише, има ли тамо мјеста за мене. Нисам много играо иако нам је кренуло одлично. И ја сам одлично играо, а онда сам се повриједио. Ту су кола кренула низбрдо, али све је било свакако драгоцјено искуство.

Повратак

* ГЛAС: Хоћемо ли се видјети догодине?

КУТЛAЈ: Вјерујем да ћу опет доћи на камп. Могао бих да доведем и неке своје младе играче. Да тренирају, уче и друже се. За њих би било и те како корисно, али свакако очекујем да би и Дејан могао да дође до нас на наше терене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана