Grahovac najbolji u istoriji Ocelula

Dejan Jovičić
Grahovac najbolji u istoriji Ocelula

GALACI - Golman iz Srpca Branko Grahovac izabran je za najboljeg čuvara mreže u 48 godina dugoj istoriji rumunskog prvaka Ocelula.

Tako su odlučili navijači kluba glasanjem putem zvanične "Fejsbuk" stranice Ocelula, na kojoj se bira najbolja jedanaestorka kluba u proteklih pola vijeka. Drugo mjesto je pripalo Kristijanu Munteanuu, koji je branio do 2002. godine, a treće Bugarinu Stojanu Kolevu, kojeg je Grahovac zamijenio u prvoj postavi.

- Ovo je za mene velika čast jer sam dobio priznanje poslije samo dvije godine provedene u timu. Za to je zaslužna i moja porodica, koja me je podržavala od prvog dana i bodrila da iz čačanskog Borca pređem u klub iz gradića Galacija. Ipak, to mi je bio potez karijere, osvojili smo titulu i igrali Ligu šampiona - presrećan je Branko.

Iako su u grupnoj fazi zauzeli posljednje mjesto, u konkurenciji sa Mančester junajtedom, Benfikom i Bazelom, nastup u najelitnijem evropskom takmičenju je za sve njih bilo veliko iskustvo.

- Istrčati na teren "Old Traforda" pred 75 hiljada ljudi je nešto što ću pamtiti dok sam živ. Niko nas nije lagano dobio, pa tako ni Mančester, koji je ispao već u prvoj fazi. Ali, i to je fudbal - rekao je Grahovac.

U prvenstvu trenutno zauzimaju peto mjesto i imaju devet bodova manje od vodećeg Dinama iz Bukurešta. Prioritet kluba je učešće u nekom od evrokupova i sljedeće sezone.

- Igranje u Ligi šampiona odrazilo se na utakmice u prvenstvu. Ali, daćemo sve od sebe da u nastavku sezone uhvatimo priključak sa vodećima na tabeli i ponovo se borimo za titulu. Mada bi i sam plasman u Ligu Evrope bio dobar uspjeh. Plasirali smo se u četvrtfinale nacionalnog kupa, pa nam je i to jedna od šansi za izlazak na evropsku scenu - priča Grahovac.

Pripreme za proljećni dio takmičenja obavljaju u Brašovu, a potom odlaze u Španiju i na Kipar, gdje je u planu odigravanje nekoliko prijateljskih utakmica. Iako je bilo ponuda, Grahovac će sigurno braniti boje Ocelula do kraja sezone.

- Ovaj klub mi je dao sve i ne mogu tako lako da ga napustim. Priznanje navijača mi je dalo dodatno samopouzdanje da pružim sve od sebe i u nastavku prvenstva. Imam ugovor do 2014. godine i ukoliko odem ranije, biće to samo u slučaju dobre finansijske ponude. Ali, o tome će odlučivati klub kad dođe vrijeme - istakao je Grahovac, koji je zimske praznike proveo u rodnom Srpcu, gdje je dobio priznanje za afirmaciju opštine. Na Izboru najboljih sportista Republike Srpske, Grahovac je proglašen za ambasadora sporta Republike Srpske u svijetu.

- Biti ambasador sporta svoje zemlje je najveća čast za svakog čovjeka. Imao sam priliku da se u Banjaluci družim sa legendama sporta poput Dragana Džajića, Vanje Grbića i Mladena Krstajića, a lično mi je na ostvarenom uspjehu čestitao Predrag Mijatović. Zahvalan sam premijeru Aleksandru Džombiću što je organizovao prijem u svom kabinetu, ali i "Glasu Srpske" kao organizatoru manifestacije i listu koji je uvijek pratio sve moje uspjehe - zaključio je Grahovac.

Bijeli orao u Lisabonu

Na utakmici protiv Benfike u Lisabonu domaćini su prije početka pustili bijelog orla Vitoriju iznad terena, koji predstavlja simbol kluba i nalazi se na njihovom grbu.

- Rekli su nam da će Benfika dati onoliko golova koliko orao preleti puta oko stadiona. Napravio je samo jedan krug i zaista, Benfika nas je dobila sa 1:0. Nevjerovatna činjenica, ali je bilo tako - rekao je Grahovac.

Reprezentacija Srbije

Iako je jedini golman iz BiH koji je branio u Ligi šampiona, pozivi u reprezentaciju još uvijek izostaju. Grahovac kaže da ne očekuje poziv Safeta Sušića, ali se nada da bi za njega moglo biti mjesta u timu Srbije.

- Mislim da je pravi trenutak da obučem reprezentativni dres. Srbija bi sa mnom na golu mogla do Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine - smatra Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana