Debeljko Jokić davao besplatne časove

Ivan Dragičević
Debeljko Jokić davao besplatne časove

LAKTAŠI - Plejmejker Igokee Miroslav Pašajlić dijelio je svlačionicu sa senzacijom NBA lige Nikolom Jokićem koji je u juniorskim danima najavio veliku karijeru.

Zajedno su proveli sezonu u novosadskoj Vojvodini gdje su bili dominantan tandem da bi im se potom putevi razdvojili. Jokić je prešao u Mega Leks pa kasnije u Denver, dok je Pašajlić preko Slobode iz Užica stigao u Igokeu. Kada je stigao iz Sombora pojavom nije ostavljao utisak spretnog igrača, ali je brzo pokazao sav potencijal.

- Kod nas je došao na probu i posle jednog treninga videlo se da ima smisla za igru. Bio je zapušten, debeljuca, mislili smo kada izađe na teren da neće moći da parira rivalima. Prevarili smo se, jer je u prve dve utakmice imao po 40 poena. Bili su to časovi košarke. U čudu smo se pitali šta se dešava, ko je on, nismo mogli da verujemo. Bilo je lako igrati sa njim, jer je veoma pametan košarkaš i sjajno smo se slagali. Kao nosioci igre uvek smo bili najefikasniji na terenu, a često smo se i dopunjavali, jer je kao i sada imao ulogu drugog plejmejkera - rekao je Pašajlić.

Sjajne igre preporučile su ga ljudima iz Mege i poslije tri sjajne sezone u ovom klubu otisnuo se u NBA ligu. Tiho je ušao na scenu, ali je svojim genijalnim potezima ekspresno pokupio simpatije košarkaške javnosti. Jokić je najkreativniji visoki košarkaš i ove sezone je jedan od glavnih kandidata za priznanje igrača koji je najviše napredovao. Postoje priče da baš i ne voli treninge, ali u Vojvodini je bio veoma posvećen.

- Kod nas je trenirao i ujutru i naveče, nije preskakao obaveze i ne mogu da potvrdim te priče da je lenj. Pratim ga svako veče i neverovatno je šta radi. Niko nije mogao da kaže šta će da napravi iz razloga što su svi bili skeptični zbog njegovog tela. Sada vidimo da mu to uopšte ne predstavlja problem, jer vezuje deset utakmica sa tripl-dabl brojkama. Stvarno ne znam koji su mu dometi, stalno pomera granica i za njega ne postoji limit. Kada pogledam utakmicu Denvera čini mi se da ništa nije menjao u igri. Ostala je ta lakoća i nonšalantnost i neverovatan talenat - dodao je Pašajlić.

Dobre igre u Vojvodini i po prelasku u Megu bile su sjajna preporuka tadašnjem selektoru U19 reprezentacije Srbije Dejanu Džoliju Mijatoviću. Nije nastupio sa svojom generacijom 1995. godišta na kontinentalnoj smotri u Rigi već je sa godinu starijim momcima igrao na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Bio je to prvi Jokićev nastup u dresu nacionalnog tima i zajedno da Vasilijem Micićem, Nikolom Milutinovim i drugima doveo je Srbiju do finala gdje su bolji bili Amerikanci. Recimo da su tada za SAD igrali NBA igrači Eron Gordon (MVP), Džalil Okafor, Markus Smart, Džastis Vinzlou i ostali, ali do sada niko nije zablistao kao dežmekasti dečko iz Sombora.

Pašajlić bio na draftu

Mladi Novosađanin, koji je u februaru napunio 22 godine, stavio je svoje ime na NBA draft pretprošle godine, ali je kasnije povukao prijavu. Tada su se na isti korak odlučili Marko Tejić, Đoko Šalić, Dušan Kutlešić, Ognjen Dobrić i Rade Zagorac koji je izabran prošle godine kao 35. pik. Te 2015. San Antonio je kao 26. pika pokupio Nikolu Milutinova, dok prava na njegovog imenjaka Radičevića ima Denver, jer ga je birao sa 57. pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana