Дебељко Јокић давао бесплатне часове

Иван Драгичевић
Дебељко Јокић давао бесплатне часове

ЛAКТAШИ - Плејмејкер Игокее Мирослав Пашајлић дијелио је свлачионицу са сензацијом НБA лиге Николом Јокићем који је у јуниорским данима најавио велику каријеру.

Заједно су провели сезону у новосадској Војводини гдје су били доминантан тандем да би им се потом путеви раздвојили. Јокић је прешао у Мега Лекс па касније у Денвер, док је Пашајлић преко Слободе из Ужица стигао у Игокеу. Када је стигао из Сомбора појавом није остављао утисак спретног играча, али је брзо показао сав потенцијал.

- Код нас је дошао на пробу и после једног тренинга видело се да има смисла за игру. Био је запуштен, дебељуца, мислили смо када изађе на терен да неће моћи да парира ривалима. Преварили смо се, јер је у прве две утакмице имао по 40 поена. Били су то часови кошарке. У чуду смо се питали шта се дешава, ко је он, нисмо могли да верујемо. Било је лако играти са њим, јер је веома паметан кошаркаш и сјајно смо се слагали. Као носиоци игре увек смо били најефикаснији на терену, а често смо се и допуњавали, јер је као и сада имао улогу другог плејмејкера - рекао је Пашајлић.

Сјајне игре препоручиле су га људима из Меге и послије три сјајне сезоне у овом клубу отиснуо се у НБA лигу. Тихо је ушао на сцену, али је својим генијалним потезима експресно покупио симпатије кошаркашке јавности. Јокић је најкреативнији високи кошаркаш и ове сезоне је један од главних кандидата за признање играча који је највише напредовао. Постоје приче да баш и не воли тренинге, али у Војводини је био веома посвећен.

- Код нас је тренирао и ујутру и навече, није прескакао обавезе и не могу да потврдим те приче да је лењ. Пратим га свако вече и невероватно је шта ради. Нико није могао да каже шта ће да направи из разлога што су сви били скептични због његовог тела. Сада видимо да му то уопште не представља проблем, јер везује десет утакмица са трипл-дабл бројкама. Стварно не знам који су му домети, стално помера граница и за њега не постоји лимит. Када погледам утакмицу Денвера чини ми се да ништа није мењао у игри. Остала је та лакоћа и ноншалантност и невероватан таленат - додао је Пашајлић.

Добре игре у Војводини и по преласку у Мегу биле су сјајна препорука тадашњем селектору У19 репрезентације Србије Дејану Џолију Мијатовићу. Није наступио са својом генерацијом 1995. годишта на континенталној смотри у Риги већ је са годину старијим момцима играо на Свјетском првенству у Прагу. Био је то први Јокићев наступ у дресу националног тима и заједно да Василијем Мицићем, Николом Милутиновим и другима довео је Србију до финала гдје су бољи били Aмериканци. Рецимо да су тада за СAД играли НБA играчи Ерон Гордон (МВП), Џалил Окафор, Маркус Смарт, Џастис Винзлоу и остали, али до сада нико није заблистао као дежмекасти дечко из Сомбора.

Пашајлић био на драфту

Млади Новосађанин, који је у фебруару напунио 22 године, ставио је своје име на НБA драфт претпрошле године, али је касније повукао пријаву. Тада су се на исти корак одлучили Марко Тејић, Ђоко Шалић, Душан Кутлешић, Огњен Добрић и Раде Загорац који је изабран прошле године као 35. пик. Те 2015. Сан Aнтонио је као 26. пика покупио Николу Милутинова, док права на његовог имењака Радичевића има Денвер, јер га је бирао са 57. позиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана