Burna zimska trgovina

Darko Pašagić, dopisnici
Burna zimska trgovina

BANjALUKA - U pet klubova iz Republike Srpske koji se takmiče u Premijer ligi BiH bilo je veoma burno ove zime, što se tiče prelaznog roka.

Mnogobrojni igrači su odlazili iz Banjaluke, Prijedora, Trebinja, Gradiške i Istočnog Sarajeva, a čini se da najviše razloga za zadovoljstvo imaju na Gradskom stadionu u Banjaluci. Aktuelni šampion BiH, koji i u nastavku sezone ima visoke ambicije, u svoje redove vratio je mladog reprezentativca BiH Nemanju Bilbiju iz novosadske Vojvodine, a u klub je stiglo još nekoliko afirmisanih igrača.

- Izuzetno sam zadovoljan urađenim u zimskom prelaznom roku, jer smo doveli igrače za koje smatramo da će biti istinska pojačanja. Napravljen je balans u ekipi, na svakoj poziciji imamo po dva kvalitetna fudbalera i sa mnogo optimizma ulazimo u proljećni dio Premijer lige. Takođe, izašli smo u susret onim igračima koji su željeli veću minutažu. U kojoj mjeri smo bili uspješni u ovom prelaznom roku, pokazaće predstojeće prvenstvene i Kup utakmice - istakao je šef stručnog štaba Borca Velimir Stojnić.

U redove Rudar Prijedora stiglo je devet, a otišlo deset igrača, ali u klubu sa Sane vjeruju da su profitirali i da će bez problema obezbijediti opstanak.

- Zaista sam zadovoljan pojačanjima. Uvjeren sam da ćemo u proljećnom dijelu prvenstva imati kvalitetniji tim, a samim tim da će i rezultati biti bolji, naravno, pod uslovom da prvotimci budu ispoštovani u onom što su dogovorili sa upravom. Zadovoljan sam profesionalnim pristupom radu od prvog dana priprema i koristim priliku da iznesem samo pohvale na njihov račun - rekao je strateg Rudar Prijedora Dragan Radović.

Prvi šampion BiH u zajedničkom takmičenju, trebinjski Leotar imaće velikih problema da u nastavku sezone obezbijedi opstanak. Međutim, u ovom klubu vlada optimizam.

- Nalazimo se u dosta delikatnoj situaciji, ali vjerujem da neće biti problem da izbjegnemo ono najgore. Doveli smo kvalitetne igrače i siguran sam da će ostvariti cilj - naglasio je trener Leotara Borče Sredojević.

Među ugroženim klubovima je i gradiška Kozara.

- Da li smo slabiji ili jači, pokazaće prvenstvo. Mislim da ćemo u nastavku sezone biti mnogo kompaktniji. Za razliku od igrača koji su nosili dres našeg kluba jesenas, a “glavom” bili u drugim sredinama, u naše redove doveli smo igrače koji se žele dokazivati, a to su Stefan Maletić, Nebojša Pejić, Nemanja Damjanović i Bojan Letić, i sigurno je da će Kozara s te strane biti snažnija, borbenija, čvršća. Svi ovi igrači u Kozari traže afirmaciju, jer nijedan od njih nema više od 24 godine. Uz to, i ovi mlađi igrači su za pola sezone iskusniji, kao i svi mi u klubu. Više volim ovakvu ekipu, koja je izazov. To su naši glavni aduti - naglasio je kormilar Kozare Vlado Jagodić.

Ulogu “fenjeraša” nosi Slavija, ali u ovom klubu nisu odustali od borbe za opstanak u eliti.

- Svima je jasno da nam predstoji grčevita borba za opstanak. Imamo tim koji je doživio velike promjene, kako u igračkom tako u trenerskom i rukovodnom kadru, a i organizaciono je stao na čvršće noge. Stigli su novi momci koji su željni dokazivanja i siguran sam da će ta svježa krv razdrmati Slaviju u nastavku šampionata. Ali, tu još nismo stavili tačku. Tražio sam od uprave još nekoliko igrača, najmanje četiri-pet izuzetnih znalaca jer mi je potrebna žestoka konkurencija u timu na svakoj poziciji. Uprava mi je obećala dovođenje onog što sam tražio i očekujem da ćemo se u Baru za koji dan kompletirati. Vjerujem u uspješno proljeće i u opstanak, iako se to sad čini kao nemoguća misija - rekao je šef stručnog štaba Slavije Milan Gutović.

Borac

Došli: Nemanja Bilbija (Vojvodina), Mladen Žižović (Zrinjski), Perica Ivetić (Velež, Mostar), Mladen Lučić (Olimpik, Sarajevo), Ognjen Radulović (Omladinac, Mionica), Leonid Ćorić (Kozara), Bojan Macanović (Gomionica).

Otišli: Nemanja Damjanović (Kozara), Borislav Mikić (Rudar Prijedor), Saša Kovačević (Sloboda,  Novi Grad), Stefan Dujaković (Sloboda, Mrkonjić Grad), Sead Bućan (Olimpik), Duško Sakan (Rad), Nikola Luburić (Naprijed), Nemanja Vidaković (Azerbejdžan), Vukašin Benović (?), Boris Savić (?).

Rudar Prijedor

Došli: Borislav Mikić (Borac, Banjaluka), Damir Tosunović (Čelik, Zenica), Adis Stambolija (Karlovac), Emilko Janković (Karlovac), Luka Kujundžija (Cibalija, Vinkovci), Marinko Rastoka (Mladost, Lučani), Goran Mirović (OFK Mladenovac), Aleksandar Babić (Brdo, Hambarine), Aleksandar Nikolić (Iskra, Danilovgrad).

Otišli: Zlatko Đorić (Radnik, Bijeljina), Dalibor Dragić (Malezija), Neđo Šuka (Sutjeska, Foča), Smail Šadić (Švedska), Dalibor Krezović (Mladost, Velika Obarska), Ognjen Dašić (Sloboda, Novi Grad), Zoran Lukač (Sloboda, Novi Grad), Aleksandar Pantić (?), Slobodan Maksimović (?), Miodrag Bursać (?).

Leotar

Došli: Aleksandar Bajat (Novi Sad), Aleksandar Stojanovski (Teteks), Milorad Cimirot (Mladost, Gacko), Milan Zorić (Laktaši), Ognjen Lekić (Turda, Rumunija), Dragan Ristić (Zvijezda, Gradačac), Pavle Sušić (Zrinjski), Nenad Nastić (Jagodina), Savo Milojević (Mladost, Gacko),

Otišli: Nenad Zečević (Sloga, Temerin), Aleksandar Marković (?), Mladen Ratkovica (?), Boban Kajgo (?), Predrag Topuzović (?).

Kozara

Došli: Stefan Maletić (Švedska), Nebojša Pejić (BSK, Borča), Nemanja Damjanović (Borac, Banjaluka), Bojan Letić (Orašje).

Otišli: Marko Basara (Austrija), Milan Srećo (Austrija), Goran Popović (Slavija), Leonid Ćorić (Borac, Banjaluka), Igor Pilipović (Laktaši), Đorđe Topić (završio karijeru).

Slavija

Došli: šef stručnog štaba Milan Gutović (bez transfera), Goran Popović (Kozara), Radosav Aleksić (Radnički, Kragujevac), Žarko Karamatić (Radnički, Kragujevac), Igor Krmar (Radnički, Kragujevac), Lazar Vidić (Mladi radnik, Požarevac), Predrag Pavlović (BASK, Beograd), Nemanja Bradonjić (Ohrid), Jasmin Peljto (Sarajevo).

Otišli: šef stručnog štaba Zoran Erbez (prebačen u omladinski pogon), Nebojša Divčić golman (?), Milan Muminović (Zrinjski), Aleksandar Stojanović (?), Branko Šešlija (?), Darko Raca (?), Johan Mišel Mazoli (?), Danilo Pilica (?), Milan Nikolić (?), Ljubiša Vukelja (?), Miloš Urta (omladinski pogon), Nikola Janković (omladinski pogon).

Tabela

1. Željezničar           15      11      2        2        33:10           35

2. Široki Brijeg         15      10      4        1        26:7             34

3. Sarajevo                   15      9        2        4        28:14           29

4. Borac                         15      9        2        4        25:13           29

5. Zrinjski                     15      7        6        2        26:17           27

6. Olimpik                    15      7        3        5        20:13           24

7. Čelik                         15      6        4        5        17:18           22

8. Velež                         15      5        4        6        17:18           19

9. Zvijezda                     15      5        4        6        16:18           19

10. Rudar Prijedor       15      5        3        7        15:20           18

11. Sloboda                   15      5        1        9        9:25             16

12. GOŠK                        15      3        6        6        9:14             15

13. Leotar                      15      3        4        8        9:16             13

14. Kozara                      15      3        4        8        9:16             13

15. Travnik                   15      3        4        8        20:31           13

16. Slavija                    15      2        1        12      12:41           7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana