Bokseri Slavije dočekali meč čekan četvrt vijeka

Darko Pašagić
Bokseri Slavije dočekali meč čekan četvrt vijeka

Banjaluka - Poslije 25 godina, pet mjeseci i jednog dana bokseri Slavije će 4. marta u dvorani "Borik" od 18 časova imati zvaničan takmičarski meč sa ekipom koja nije iz BiH.

Tog 3. oktobra 1991. godine u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije Banjalučani su savladali beogradski Radnički sa 12:8, a sada će u prvom kolu prve sezone Regionalne lige ugostiti hrvatski klub Sesvete.

- Od tada je prošlo više od četvrt vijeka i konačno je bilo vrijeme da se neke stvari pokrenu sa mrtve tačke - naglasio je trener Slavije Božidar Pejaković koji je bio učesnik meča sa Beograđanima.

Pred start u regionalnom takmičenju najveći problem Banjalučana je novac.

- Iz vlastitih sredstva obezbijedio sam 12.000 maraka, koliko je potrebno da bude održan meč prvog kola, ali je neizvjesan odlazak na drugo kolo kada 25. marta gostujemo u Loznici. Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske narednih dana trebalo bi da nam uplati novac, ali ne znam koliko će to biti brzo realizovano. Proračuni su da nam za sezonu treba oko 150.000 maraka. Za običnog čovjeka je to puno, ali je značaj ove regionalne lige daleko veći - rekao je direktor Slavije Duško Bjelinić.

Dobar dio troškova za organizaciju domaćih mečeva otpašće na premije boksera, ali i na troškove takmičara Slavije, koji nisu iz Banjaluke.

- U ovom trenutku pola naše ekipe je iz grada na Vrbasu, a pola je sa strane što nam predstavlja dodatni problem. Za sve njih ovo takmičenje je veliki izazov, ali i sticanje ogromnog iskustva za budućnost. Zato ne možemo obećati neke vrhunske rezultate, ali borbu do posljednjeg atoma snage sigurno - naglasio je trener Slavije Zlatimir Burić.

Jedna od uzdanica Banjalučana biće Marko Čolić, koji se već okušao i na profesionalnom ringu.

- Kao što je poznato olimpijski i profesionalni boks su se ujedinili tako da više nema problema da se nastupa na oba fronta. Za sve učesnike ovo će biti važna karika u karijeri jer će 20 najboljih boksera iz svih osam težinskih kategorija steći pravo nastupa u Svjetskoj ligi naredne sezone - rekao je Čolić.

Propozicije

Mečevi Regionalne lige biće održani u osam težinskih kategorija (do 56 kilograma, do 60 kg, do 64 kg, do 69 kg, do 75 kg, do 81 kg, do 91 kg i preko 91 kg). Svaki klub na vaganju mora imati minimalno sedam ispravnih boksera da bi nastupio na meču, jer će u suprotnom izgubiti meč službenih rezultatom 14:0. U prvom kolu snage će odmjeriti Lazarevac - Radnik, Pink Panter - Vojvodina Spartak, dok je Loznica slobodna. U svakom timu najviše trojica boksera mogu biti stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana