Banjalučani imaju vaterpolo gen

Dušan Repija
Banjalučani imaju vaterpolo gen

Banjaluka - Vaterpolisti OSC Budimpešte i Sintez Kazanja plasirali su se u naredni krug kvalifikacija za Ligu šampiona iz grupe A, dok su domaći vaterpolisti, uprkos sva četiri poraza, pokazali da napreduju i da bi uz malo više novca brzo došli na nivo skipa srednjeg evropskog razreda.

Kako se moglo očekivati, Mađari i Rusi su rutinski stigli do prva dva mjesta, a u međusobnom duelu odlučili su o pobjedniku. Bolji su bili Mađari koji su slavili sa 10:6. Ekipe u kojima igra mnogo reprezentativaca najjačih evropskih zemalja bile su prejake za špansku Terasu, Portuense iz Portugalije i Banjaluku pa ih još samo jedna prepreka dijeli od grupne faze Lige šampiona.

Domaći vaterpolisti pružili su najviše protiv, po kvalitetu sebi najbližem rivalu, Portuensea (5:10), čak su poveli sa 2:0, ali im je u drugom poluvremenu ponestalo snage. To su prvenstveno iskoristila dva profesionalca u redovima Portuensea Rumun Dumitru Sobeči, koji je dao dva gola, dok je Pedro Souza, koji je dobar dio karijere proveo u Španiji, postigao četiri gola. Solidan otor pružili su i Terasi (7:23), a rezultat nije ni blizu realan prikazanom u bazenu, dok je protiv Sinteza (2:25) i Budimpešte (2:30) očigledna bila razlika u klasi.

- Zadovoljan sam. Odigrali smo korektno sa Portugalcima i Špancima, što je prvenstveno i bio cilj. Napravili smo nekoliko odličnih akcija i pokazali da nismo zalutali u ovo takmičenje iako smo potpuno amaterski klub. Jedno ili dva pojačanja bila bi nam od velike koristi i značajno bismo unaprijedili našu igru - rekao je trener Banjaluke Slobodan Grahovac.

Vaterpolista domaćih Vladan Dmitrašinović naglasio je važnost nastupa na ovakvom turniru protiv igrača poput Save Ranđelovića, Draška Brguljana, Nemanje Ubovića i drugih, što je ispunjenje sna za sve njegove kolege.

- Ovo nije takmičenje u kojem smo mogli da se borimo za bolji rezultat, ali nam je mnogo značilo. Naučili smo puno, dobili još veći motiv za treninge i takmičenje u Prvoj B ligi Srbije. Biće to naša četvrta sezona i nadam se da ćemo napasti jedno od prva dva mjesta - rekao je Dmitrašinović.

Organizacija turnira bila je praktično bez greške, što govore i pohvale učesnika i službenih lica, ali jedna je ipak najznačajnija.

- Delegat turnira Gadi Švarc iz Izraela je izuzetno zadovoljan pa smo dobili sertifikat da opet možemo organizovati neko LEN takmičenje. To znači da bismo već za dvije-tri godine ponovo mogli biti domaćini kvalifikacionog turnira, pod uslovom da ostanemo dominantni u BiH. Nadam se da ćemo brzo postati sport prve kategorije, jer bismo na taj način bar još pet godina bili najbolji u domaćim okvirima. Postavili smo zadatak za sve druge sportove, jer je organizacija turnira Lige šampiona velika stvar za cjelokupno društvo - rekao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana